Mikser Kulinarny Makro w Olsztynie już na nami

W ostatnim wyjazdowym spotkaniu edukacyjnym w ramach trzeciej edycji programu Szef dla Młodych Talentów udział wzięło150 młodych adeptów sztuki kulinarnej.

Bezpłatne spotkanie edukacyjne skierowane do młodych kucharzy odbyło się w olsztyńskim Zespole Szkół Gastronomiczno-Spożywczych. Uczniowie wzięli udział w pokazie kulinarnym przygotowanym przez szefów kuchni pokazowej Makro w Warszawie – Cezarego Powałę i Michała Grzywacza – oraz Pawła Kosiorka z Łowicza, jednego z junior ambasadorów programu.

Prowadzący zaprezentowali proces przygotowania kremowego chłodnika z botwiny, serwowanego z jajkiem sous-vide oraz kwaśną śmietaną ogórkową. Pokazowym daniem głównym została polędwica wołowa z grzybami duszonymi w żubrówce, fondantami z buraka i batata oraz sałatką z rukwi wodnej z piklowaną cebulką perłową. Deser zainspirowany był smakami polskiego lata i bazował na musie z leśnych poziomek z dodatkiem belgijskiej czekolady i kruszonki zbożowej.

Aktywni uczestnicy spotkania otrzymali upominki, m.in. koszulki przekazane przez partnera programu – firmę ChemaN, a także książki „100 receptur na 100 lat niepodległości” i notatniki kulinarne wydane przez Makro Polska.

Szef dla Młodych Talentów to program odpowiedzialności społecznej, prowadzony przez Makro Polska z myślą o uczniach szkół gastronomicznych. Jego celem jest integrowanie szkół gastronomicznych z sektorem HoReCa oraz tworzenie młodym kucharzom możliwości nauki od najlepszych szefów kuchni poprzez Miksery Kulinarne, staże oraz materiały edukacyjne (w tym książkę „Mix Wiedzy Kulinarnej”).

Partnerem programu Szef dla Młodych Talentów jest ChemaN – producent profesjonalnej odzieży dla gastronomii.

Joanna Hamdan 8866 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }