Forum Gdańsk jest eko

Centrum handlowe nie wyrzuca banerów ​do śmieci, ale daje im drugie życie zamieniając je w stylowe torby wielokrotnego użytku.

Forum Gdańsk stworzyło kolekcję toreb wykorzystując banery, które informowały o otwarciu centrum w 2018 r.

Torby wykonane zostały ręcznie przez krawcową z Gdańska. Każda z nich ma unikatowy wzór.

Działanie to wpisuje się w projekt miejski „Gdańsk bez plastiku”, którego celem jest ochrona środowiska.

Forum Gdańsk konsekwentnie realizuje przyjętą strategię, której celem jest promowanie postaw ekologicznych wśród klientów.

Sezon wiosna-lato centrum rozpoczęło pokazami mody w klimacie eco. Trzydniowe święto mody odbyło się pod hasłem Fashion Forum – For Eco. Podczas wydarzenia Forum zachęcało uczestników do zmiany zachowań w zakresie proekologicznych postaw.

Ponadto zgodnie z zapowiedzią, w sobotę, 30 marca o godzinie 20:30 Forum Gdańsk wyłączyło iluminacje świetlne znajdujące się na zewnątrz kompleksu. Było to symboliczne nawiązanie do akcji międzynarodowej „Godzina dla Ziemi” organizowanej przez WWF (World Wide Fund for Nature).

W Forum Gdańsk odbyła się także wystawa prac Jane Perkins, brytyjskiej artystki, znanej na świecie z zamiłowania do ekologii i recyklingu. Perkins zamiast wyrzucać niepotrzebne przedmioty bawi się nimi tworząc z nich niepowtarzalne dzieła. Inspirowana proekologicznym podejściem do Ziemi oswaja ludzi ze sztuką dbania o środowisko naturalne.

Także najemcy Forum Gdańsk starają się być eko.

Na przykład Etno Cafe wdraża plan stworzenia pierwszego w Polsce ekosystemu kawowego, który zminimalizuje ilość odpadów i pozwoli stworzyć przyjazny dla środowiska obieg zamknięty. Chodzi w nim o ograniczenie zużycia surowców, energii i odpadów poprzez recykling tych ostatnich. Marka wprowadza do swoich kawiarni ekologiczny papier, biodegradowalne opakowania i zniżki dla klientów, którzy zamówią kawę we własnym kubku.

Ekologiczne rozwiązania stosuje także bistro Bioway. Firma podjęła decyzję o eliminowaniu plastiku i zastąpienie go na przykład pojemnikami na dania, wykonanymi z trzciny cukrowej - materiału w 100% biodegradowalnego. Ponadto marka oferuje gościom słomki papierowe oraz sztućce kompostowalne ze skrobi kukurydzianej.

Joanna Hamdan 8859 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }