Veganmania już w niedzielę w Warszawie

12 maja w Domu Towarowym Braci Jabłkowskich przy ul. Brackiej 25 odbędzie się festiwal wegański - Veganmania. Oprócz roślinnych dań na miejscu będzie można kupić nietestowane na zwierzętach kosmetyki i pozbawione materiałów o odzwierzęcych ubrania oraz wziąć udział w wykładach i warsztatach.

Festiwal Veganmania organizowany jest przez Stowarzyszenie Otwarte Klatki, promujące dietę roślinną oraz walczące o prawa zwierząt hodowlanych. Impreza cieszy się dużą popularnością – średnia liczba odwiedzających wynosi około 6 tysięcy osób.

Uczestnicy warszawskiej edycji festiwalu będą mieli okazję spróbować wegańskich potraw serwowanych przez restauracje i firmy z całej Polski. Na miejscu będą dostępne roślinne wersje potraw m.in. kuchni polskiej, włoskiej, koreańskiej, wietnamskiej, czy syryjskiej, a także pozbawione składników odzwierzęcych wypieki i słodkości oraz substytuty serów i mięs. Będzie można też spróbować roślinnej nowości – Beyond Burgera, który smakiem przypomina wołowinę.

Na imprezie obecne będą ponadto marki oferujące naturalne, ręcznie robione kosmetyki, odzież i akcesoria wykonane bez użycia materiałów pochodzenia zwierzęcego, czy produkty dla zwolenników idei zero waste, takie jak przenośne składane kubki, czy wielorazowe słomki.

Goście będą również mogli wziąć udział w wykładach dotyczących m.in. roli diety w sporcie, czy etycznej mody oraz w szeregu spotkań autorskich. Dodatkowo organizatorzy przewidzieli panel dyskusyjny o roślinnych innowacjach kulinarnych.

Wydarzenie rozpocznie się w niedzielę, 12 maja, o godzinie 11:00 i potrwa do 19:00. Wstęp na imprezę kosztował będzie 5 zł, a pakiet VIP – 29 zł. Całkowity dochód z biletów przeznaczony zostanie na działalność Stowarzyszenia Otwarte Klatki.

PROGRAM

Strefa Spotkań - parter

12.00 - Spotkanie z Alicją Czerwińską, aktywistką, edukatorką, twórczynią inicjatywy Edukacja empatyczna

13.00 - Spotkanie z Agatą Wilkowską, autorką książki "Bez jaj".

14.00 - Spotkanie z Grzegorzem Łapanowskim, założycielem Fundacji Szkoła na widelcu, właścicielem Food Lab Studio i gospodarzem

Wydarzenia Chefs For Change - Warszawa

15.00 - Spotkanie z Mamą na roślinach - Asją Michnicką, autorką książki, prowadzącą warsztaty Wegańskie posiłki dla całej rodziny (11.30 - II piętro)

16.00 - Spotkanie z Gniewomirem Skrzysińskim, ultramaratończykiem, weganinem,autorem książki "Bieganie na weganie"

17.00 - Spotkanie z Iloną Rabizo, aktywistką Otwartych Klatek, autorką książki W kieracie ubojni

Wykłady - III piętro

11.30 - "Etyka w modzie" - wykład Magdaleny Płonki, wykładowczyni Międzynarodowej Szkoły Kostiumografii i Projektowania Ubioru

12.30 - "Jak działa aktywizm w Otwartych Klatkach" - wykład Dobrosławy Gogłozy, Prezeski Stowarzyszenia Otwarte Klatki

13.30 - "Tłuszcze w sportowej diecie" - wykład dr Damiana Parola, dietetyka i psychodietetyka

15.00 - "Przyszłość jest roślinna” - Panel o innowacjach kulinarnych poprowadzi Orestes Kowalski (Everyday Hero). Gośćmi będą Karolina Kubala z Dobra Kaloria, Stan McGowan z Foodbrothers i Maciej Otrębski z RoślinnieJemy

16.30 - "Beyond beliefs" - wykład dr Melanie Joy, autorki książki "Ponad przekonaniami" wydanej właśnie w języku polskim (wykład odbędzie się w języku angielskim)

17.30 - "Boskie zwierzęta" - spotkanie autorskie z Szymonem Hołownią (poprowadzi Orestes Kowalski - Everyday Hero)

Kino - II piętro

Pokazy krótkich filmów o tematyce prozwierzęcej, w tym filmu "Klatki". O 14.00 pokaz filmu "Klatki z ukraińskimi napisami.

Warsztaty

11.30 - 13.00 - Wegańskie posiłki dla całej rodziny - warsztaty Asji Michnickiej, autorki książki "Mama na roślinach"

13.30 - 15.00 - Roślinne wariacje po włosku - warsztaty Leonardo Verde, poprowadzi szef kuchni Adam Siedlecki

Strefa Jasna Strona Mocy

11.00 - 19.00 - przestrzeń dla wszystkich osób zainteresowanych aktywnym trybem życia i zdrowym odżywianiem. Spotkać tu będzie można dietetyków, trenerów, aktywnych sportowców, zawodowców i amatorów: https://www.facebook.com/events/411138602775168/

Ilona Mrozowska 3152 Artykuły

W „Handlu” od 2005 r. Blisko tematyki przemysłowej i producenckiej. Właścicielka białej kulki, czyli szynszyli o imieniu Tula.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }