Kulinarna Szeherezada w Lidlu

Część z nas jako dzieci fascynowała się opowieściami o Aladynie i Szeherezadzie. Teraz wspomnienia mogą powrócić za sprawą kulinarnej podróży przez 1001 nocy, do której zaprasza Lidl. Sieć ruszyła z Tygodniem Orientalnym.

Kuchnia orientalna to intensywne smaki i aromatyczne przyprawy. Przebojem Tygodnia Orientalnego w Lidlu jest popularna w Tunezji i Libii Pasta Harissa (1001 Delights, 3,99 zł/70 g/opak.), czyli ostra pasta z papryki jalapeño i czosnku z dodatkiem kolendry, kminku i kuminu rzymskiego. Jest to bardzo wszechstronny dodatek, który podkreśli smak mięsa grillowanego, smażonego lub pieczonego, a nawet ryb. Będzie również idealnym dodatkiem do warzyw.

W ramach Tygodnia Orientalnego w Lidlu znajdziemy także wybór coraz chętniej kupowanych hummusów (1001 Delights, 3,99 zł/200 g/różne smaki) oraz bazujących na kaszy bulgur sałatek Tabbouleh (1001 Delights, 4,49 zł/200 g/250 g/różne smaki). Domowi mistrzowie kuchni powinni zwrócić uwagę na okrę (Ryneczek Lidla, 4,99 zł/100 g), pieczoną paprykę w zalewie (1001 Delights, 7,99 zł/400 g/opak.) czy ser twarogowy Labneh (1001 Delights, 9,99 zł/500 g/różne smaki).

Fanom orientalnych słodyczy Lidl proponuje Baklawę (1001 Delights, 12,99 zł/250 g), przygotowaną z kakao, które ma Certyfikat UTZ, lub lody w rzadko spotykanych smakach, np. daktylowo-cynamonowe (1001 Delights, 7,99 zł/700 g/różne smaki).

To nie wszystko, Lidl proponuje także wachlarz produktów w ramach Tygodnia Alpejskiego. Do wyboru są m.in. tradycyjne precle (1,29 zł/95 g/szt.), sałatka ziemniaczana (Alpenfest, 6,99 zł/1 kg/opak.) czy bawarski smalec w dzbanku (Alpenfest, 13,99 zł/200 g/opak.). Ofertę uzupełnia oryginalna szwajcarska czekolada (Alpenfest, 3,99 zł/100 g/opak./różne smaki).

 

 

Katarzyna Pierzchała 2773 Artykuły

W „Handlu” od 2004 r. Europę przemierza dla przyjemności, Polskę w poszukiwaniu sklepów wartych uwagi. Zgłębia handel od podszewki. Puzzlomaniaczka.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }