Chinkalnia zawitała do Poznania
Mieszkańcy tego miasta mogą skosztować gruzińskich smaków.
Restauracja mieści się na poznańskim rynku przy ul. Klasztornej 26. Jej menu opracował szef kuchni Chinkalni Levan Meparishvili, Gruzin z Kutaisi, który podczas poprzedzających otwarcie szkoleń, zmodyfikował receptury poszczególnych dań, tak aby wykorzystywać w nich świeże produkty, pochodzące od lokalnych dostawców.
W Chinkalni wszystkie dania przyrządzane są codziennie, na bieżąco. Nawet gruziński chleb wypiekany jest na miejscu. Tylko niektóre przyprawy i dodatki, które decydują o charakterze potraw, dostarczane są z Gruzji.
W restauracji poza głównym daniem czyli chinkali nadziewanymi mięsem z bulionem, stanowiącym znak rozpoznawczy marki, podaje się także placki chaczapuri, mięsną zupę charczo, wegetariańskie pchali z bakłażana czy orzechowe desery.
W Europie pod szyldem Chinkalni działa obecnie ponad 60 lokali, w Polsce już 10. W najbliższych tygodniach planowane jest kolejne otwarcie - w Zielonej Górze.

Joanna Hamdan
13699 Artykuły
Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.