Alternatywna dla tradycyjnego żurku

Krem chrzanowy z serkiem śmietankowym w bloczku.

Czas przygotowania: 45 minut
Stopień trudności: łatwy 

Składniki:
4 łyżki masła
10 cm świeżego korzenia chrzanu
2 białe cebule
800 g ziemniaków
1 korzeń pietruszki
1/2 selera
1 bloczek serka kremowego Śmietankowego Hochland
6 ugotowanych na twardo jajek przepiórczych
kilka kromek żytniego chleba
oliwa truflowa do polania
opcjonalnie kiełki do podania
świeży tymianek
świeżo zmielony pieprz
sól

Przygotowanie:
Na połowie masła podsmażamy cebulę pokrojoną uprzednio w kostkę. Dodajemy obrane i pokrojone ziemniaki, pietruszkę i seler. Podsmażamy chwilę i zalewamy 1,5 litra wody, a następnie solimy. Kiedy wywar się zagotuje dodajemy do niego świeżo starty chrzan. Przykrywamy i gotujemy około 30 minut. Dodajemy Hochland Śmietankowy i miksujemy zupę na krem. Doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Na pozostałym maśle na patelni podsmażamy żytni chleb pokrojony w kostkę do czasu kiedy się zarumieni. Krem chrzanowy podajemy z grzankami, polany oliwą truflową, z jajkiem przepiórczym, tymiankiem i opcjonalnie kiełkami. 

Smacznego!

Joanna Hamdan 8859 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }