W pierwszym kwartale roku żywność podrożała najmocniej

W marcu produkty spożywcze były droższe niż w grudniu o 2,5%.

To wzrost cen zgodny z celem inflacyjnym Rady Polityki Pieniężnej, ale wyższy niż w przypadku innych definiowanych przez GUS kategorii. Ogółem ceny towarów i usług wzrosły w pierwszych trzech miesiącach roku o 0,5%.

Najbardziej w górę poszły ceny cukru (o 14,9%), jednak wcześniej cukier stracił jedną trzecią swojej wartości, więc wciąż odrabia straty, a także warzyw i owoców (odpowiednio o 8,6% oraz o 8,3%). Wyraźnie podrożały mąka (o 6,1%) i mięso drobiowe (o 5,9%). Niższe natomiast niż w grudniu były ceny jaj i masła (odpowiednio o 3,4% oraz o 2,2%), które z kolei w ciągu ostatnich dwóch lat szybko rosły. Tańsze było mleko (o 0,9%), mięso wieprzowe (o 1,1%) oraz wołowe (o 0,1%). Pozostałe wyroby podrożały o mniej niż 2,5%.

Nieco inaczej wygląda porównanie cen w ujęciu rocznym. Od marca 2018 roku najmocniej zdrożały także cukier i warzywa (16,6% oraz 11,2%), ale już owoce były tańsze niż rok wcześniej o 11,3%. Za pieczywo konsumenci musieli zapłacić o 9,6% więcej niż przed rokiem, a za mąkę o 9,2%. Natomiast jaja staniały o 10,6%.

– Dość powszechne, zarówno ze strony ekonomistów, jak i konsumentów, jest oczekiwanie umiarkowanego wzrostu inflacji w kolejnych miesiącach – komentuje Roman Przasnyski, główny analityk Gerda Broker. – Zagadką pozostają notowania ropy naftowej oraz sytuacja na rynku produktów rolno-spożywczych. Najbardziej prawdopodobnym scenariuszem wydaje się wzrost wskaźnika cen o około 2 proc. na koniec roku, jednak możliwe są odchylenia zarówno w jedną, jak i w drugą stronę – zastrzega.

Zwraca też uwagę, że najnowsza prognoza Banku Światowego zakłada na ten rok inflację w wysokości aż 3 proc., Międzynarodowy Fundusz Walutowy spodziewa się wzrostu o 2 proc., a agencja ratingowa Fitch obniżyła niedawno swoją prognozę inflacji na ten rok z 2,7 do 1,7 proc. To taki sam poziom, jaki zakłada Narodowy Bank Polski w marcowej projekcji inflacji.

Magdalena Weiss 2112 Artykuły

Niepoprawna recydywistka - związana z "Handlem" w latach 1999-2005 i ponownie od 2016 r. Tropi najnowsze trendy na rynku FMCG i zmiany w gospodarce. Amatorka kuchni greckiej i bibliotek publicznych. Mieszka kątem u trzech kotów.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }