Czekolada dobra na wszystko!

12 kwietnia przypada Dzień Czekolady. Statystyczny Polak zjada w ciągu roku nawet do 6,3 kg tego słodkiego wyrobu.

Według badań przeprowadzonych na zlecenie Bakallandu, dla trzech na 10 osób czekolada jest najczęściej wybieraną przekąską, a jednocześnie znajduje się na pierwszym miejscu wśród słodkich wyborów Polaków.

Produkty czekoladowe stanowią ponad 33% całego rynku słodyczy i przekąsek w Polsce. Ostatni kwartał roku 2018 odnotował wzrost produkcji czekolady i wyrobów czekoladowych o 4% w porównaniu do sytuacji sprzed roku. Czekolada cieszy się więc niesłabnącą popularnością i sympatią.

61% ankietowanych od czasu do czasu pozwala sobie na zjedzenie słodyczy. Nie potrzebują do tego szczególnej motywacji; wystarczy, że sprawia im to przyjemność. Jednocześnie jednak zdają sobie sprawę z tego, jak ważne jest, aby skład takiej przekąski był skomponowany z najwyższej jakości produktów – aż 82% konsumentów stawia na naturalność składników w produktach.

Z badań przeprowadzonych dla Bakallandu wynika, że w pierwszej piątce najchętniej wybieranych przez Polaków przekąsek znajdują się czekolada oraz bakalie.

Krótka historia czekolady

Początków kakaowej przekąski należy szukać w Ameryce Łacińskiej. Tam też, już ok. 4000 lat temu, wytwarzano napoje z ziaren kakaowca. Stosowano je w trakcie ceremonii religijnych i jako lekarstwo. Ziarna, z których produkuje się czekoladę, trafiły do Europy za pośrednictwem pierwszych podróżników z Hiszpanii. Mniej więcej w połowie XVI w., pierwowzory pitnej czekolady robiły się coraz bardziej popularne na Starym Kontynencie. I chociaż mogli sobie na nią pozwolić jedynie najbogatsi i duchowni, to coraz szybciej zyskiwała sławę we wszystkich państwach ówczesnej Europy. Od tamtej pory, po czasy obecne, zaczęto wytwarzać wielorakie wzory, różnokolorowe odmiany tej słodkiej przekąski i dodawać do niej m.in. rodzynki, orzechy i bakalie, które zastygały w czekoladowej masie.

Dobra na wszystko

W czekoladzie do dziś możemy znaleźć nawet kilkaset substancji mających dobroczynny wpływ na nasze zdrowie, m.in. żelazo, magnez, potas, błonnik czy antyoksydanty. W mlecznej i białej jest dużo wapnia. Za najzdrowszą odmianę, jest uważana czekolada gorzka. Ten smakołyk ma doskonały wpływ na nastrój, samopoczucie i myślenie – działa energetyzująco i pomaga w sytuacjach wzmożonego zapotrzebowania na węglowodany np. podczas intensywnego biegu czy w trakcie górskiej wędrówki. Innymi słowy – czekolada jest dobra na wszystko!

Źródło: Bakalland, Perfettti Van Melle

Magdalena Weiss 2100 Artykuły

Niepoprawna recydywistka - związana z "Handlem" w latach 1999-2005 i ponownie od 2016 r. Tropi najnowsze trendy na rynku FMCG i zmiany w gospodarce. Amatorka kuchni greckiej i bibliotek publicznych. Mieszka kątem u trzech kotów.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }