IKEA wprowadza kolejny wegański produkt

Od kwietnia w Bistro IKEA dostępne będą w pełni wegańskie włoskie lody truskawkowe.

Nowe lody bazują na wodzie i puree truskawkowym. Słodki smak został uzyskany poprzez dodanie naturalnego słodzika pozyskanego z jabłek oraz skoncentrowanego soku z winogron.

- Intensywnie współpracowaliśmy z naszym dostawcą, aby znaleźć właściwy smak oraz idealną fakturę nowych lodów. Chcieliśmy stworzyć opartą na składnikach roślinnych słodką przekąskę, która byłaby tak lekka, delikatna i smaczna jak chętnie kupowane przez naszych klientów lody na bazie mleka - wyjaśnia Sandra Lindh, commercial manager IKEA Food Services AB.

Truskawkowe lody włoskie pojawią się jednocześnie we wszystkich sklepach marki w całej Europie.

IKEA Food będzie w dalszym ciągu pracować nad innymi wariantami lodów na bazie produktów roślinnych, jak choćby owsianymi czy sojowymi. Celem jest wprowadzenie wegańskich lodów włoskich do menu w Bistro IKEA na całym świecie, uwzględniając przy tym preferencje smakowe klientów z różnych regionów.

Przypomnijmy. W 2015 r. w ofercie Bistro IKEA pojawiły się wegańskie klopsiki, a w ub.r. - wegańskie hot-dogi.

Joanna Hamdan 13699 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.