Czym "u Lodziarzy" zaskoczą nas w tym sezonie

Kreatorzy lodowych deserów w Wytwórni Lodów Polskich, podlaskiej marce, która produkuje lody rzemieślnicze, pracują właśnie nad zaskakującym smakami lodów, jak lody o smaku chleba ze śmietaną i cukrem.

- To oczywiście sentymentalne odniesienie do PRL. Ale każdy, kto biegał z taką pajdą po podwórku pamięta, że smakowała niebiańsko. Próbuję to odtworzyć, zima to dobry czas na takie kombinowanie, ale dostępna śmietana nie ma już tego specyficznego kwasu. Na razie więc jeszcze nie mogę powiedzieć: Tak, to jest to – mówi Krzysztof Kuderewski master z Białegostoku (na zdjęciu).
 
Wytwórnia Lodów Polskich "u Lodziarzy" od kliku sezonów zaskakuje konsumentów regionalnymi odniesieniami tak jak chociażby w przypadku lodów o smaku sera korycińskiego czy lodów o smaku sękacza albo sernika z kruszonką. Nawiązuje tym samym do modnego ostatnio slow foodu. Jedna z jego zasad zakłada, że powinno się jadać tylko to, co rośnie czy jest hodowane w odległości nie większej niż 100 km. od miejsca zamieszkania, bo jest sprawdzone i świeże.
 
"u Lodziarzy" hołduje tej zasadzie, choć produkuje także klasyczne desery (czekoladowe, truskawkowe czy śmietankowe). W ofercie można znaleźć także propozycje dla fanów bardziej egzotycznych smaków, jak marakuja, mango czy kokos.
 
Joanna Hamdan 8697 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }