Pilsweizer zwiększa produkcję i poprawia wyniki

W 2018 r. produkcja browaru wzrosła o ok. 11% i osiągnęła rekordowy poziom 19 tys. hektolitrów. Poprzedni rekord, z 2017 r., wynosił nieco ponad 17 tys. hektolitrów.

Rosła także sprzedaż, która w 2018 r. osiągnęła również rekordowy poziom 15 tys. hektolitrów, wobec nieco ponad 14 tys. hektolitrów w 2017 r. Przychody browaru w 2018 r. wzrosły natomiast do 7,5 mln zł netto z niecałych 7 mln zł w 2017 r.

Plany browaru na 2019 r. zakładają produkcję na poziomie 20 tys. hektolitrów oraz jeszcze mocniejsze niż do tej pory wchodzenie z dystrybucją w kanał HoReCa.

Zdaniem browaru dobry rok 2018 to przede wszystkim efekt dalszej rozbudowy sieci sprzedaży oraz wprowadzenia na rynek piwnych nowości (w tym m.in. piw lokalnych: Legnickiego, Krynickiego i Dla Krakowian oraz piwa Black&White przeznaczonego dla kibiców i sympatyków klubu Czarni Jasło), jak również wdrażania strategii zwiększonej obecności w kanale HoReCa (nowe bary, hotele i restauracje współpracujące z Browarem Pilsweizer).

– Inwestycje w modernizację browaru podjęte w ubiegłych latach, które zresztą nawet w 2018 roku przyśpieszyły, dzięki dotacjom z UE, owocują stałym zwiększaniem mocy produkcyjnych – mówi Andrej Chovanec, dyrektor marketingu i członek zarządu Browaru Pilsweizer. – Ale technologie to tylko jedna strona medalu, dlatego naszym priorytetem pozostaje budowanie coraz silniejszej dystrybucji, także w segmencie HoReCA. Stale poszukujemy partnerów, którzy chcą się wyróżnić na tle konkurencji prawdziwym piwem z regionalnego browaru i rzeczywiście grono takich odbiorców stale się powiększa. W planach na 2019 r. zakładamy także przygotowanie kilku piwnych nowości zarówno na rynek ogólnopolski jak i na rynki lokalne - dodaje Andrej Chovanec.

Joanna Hamdan 8697 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }