Słodkości w roli głównej

W dniach 23 - 25 marca w Katowicach odbędą się 10. jubileuszowe Targi Cukiernicze, Piekarnicze i Lodziarskie, które zaprezentują najnowsze światowe trendy i nowinki z branży słodyczowej.

Podczas 10. edycji Sweettargów odbędą się także m.in. konkursy oraz pokazy.

W dwóch pierwszych dniach targów odbędzie się Międzynarodowy Konkurs Lodziarski - Gelato Poland 2019 na który składać się będą: Jubileuszowy konkurs lodziarski, 1000 nowych smaków na sezon 2019, Najlepsze lody i sorbety – Aromitalia oraz Najlepsze Lody Śmietankowe. Organizatorami konkursu są: Bruno - il Gelato di un Tempo, Limoni – Lodziarnie, Cukiernie, a partnerem - Aromitalia. Gośćmi konkursu będą: Giacomo Canteri – Mistrz Europy Gelato Festival 2017, ambasador włoskich lodów rzemieślniczych na świecie, przedstawiciel Associazione Italiana Gelatieri w Polsce i w krajach Europy Wschodniej oraz Mario Serani – lodziarz pochodzący z rodziny z wieloletnią tradycją związaną z produkcją lodów wyrabianych metodą rzemieślniczą we Włoszech. 

Ponadto uczniowski konkurs "Zdrowo-Smacznie-Artystycznie" zyska nowy wymiar. Ochotniczy Hufiec Pracy, organizator konkursu, postanowił uczcić jubileuszową edycję Sweettargów i uczestnicy wykonają 10 deserów na dziesięciolecie imprezy.

W pierwszym dniu Sweettargów gościem specjalnym będzie Darek Kuźniak - prowadzący program "Zakupy pod kontrolą" w TVP2. Poprowadzi on pokaz kulinarny "Deser – czyli sztuka na talerzu – według Darka Kuźniaka".

W drugim i trzecim dniu live cooking show poprowadzi Adam Borowicz, którego możemy zobaczyć podczas programu "Pytanie na Śniadanie" w TVP 2. Na targach przygotuje muszle w towarzystwie wędzonej świnki oraz parfait limonkowe pod wieprzkiem, czyli (po śląsku) agrestem. 

W drugim dniu targów, gościem będzie zwyciężczyni 7. edycji Masterchefa – Ola Nguyen. W trakcie Sweetargów zaprezentuje dwa desery. Pierwszym będzie sernik japoński polany karmelem ze słodkich ziemniaków w towarzystwie kawioru, a drugim ciasto parzone z kremem patissiere oraz lemon curd.

Z kolei dla właścicieli lodziarni lub osób planujących je otworzyć organizatorzy targów przygotowali Forum Lodziarskie Comprital 2019. Każdego dnia o godz. 11:00 i 14:00. odbędą się prelekcje i pokazy, podczas których będzie można poznać aspekty produkcji lodziarskiej oraz odpowiedzi na nurtujące pytania. Forum poprowadzą technolodzy firmy Comprital z Włoch i Polski.  W programie Forum będą m.in.: pokazy technologii produkcji lodów, pokaz nowości smakowych sezonu 2019, pokazy baristów przygotowane specjalnie dla oferty lodziarskiej, warsztaty lodziarskie, pokazy najnowszych maszyn i urządzeń. Dla uczestników zostaną przygotowane specjalne pakiety promocyjne.

Ponadto Victoria Arduino, Golden Fruit oraz Bean Brothers zapraszają do odwiedzenia strefy Coffee Village, gdzie będzie można wypróbować ekspresy włoskiej marki Victoria Arduino. W strefie odbędą się także bezpłatne warsztaty dla baristów, które stanowić będą wstęp do profesjonalnych szkoleń oferowanych przez organizatorów strefy.  Coffee Support – Błażej Walczykiewicz, prowadzący warsztaty przybliży następujące tematy: espresso, brewing oraz late art. Dla klientów detalicznych sklep Bean Brothers przygotował konkursy.

Dla uczestników konkursów branżowych i odwiedzających targi, organizatorzy Sweettargów przygotowali wiele nagród. Będzie można wygrać m.in. luksusowy samochód marek Toyota oraz Lexus na weekend, a także masło orzechowe z firmy Maslove.

Joanna Hamdan 11407 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.