Carrefour wspiera rolnictwo ekologiczne

Mimo rosnącej popularności produktów bio wśród konsumentów, wielkość powierzchni upraw ekologicznych w Polsce systematycznie spada. Carrefour ma pomysł jak to zmienić.

Według danych resortu rolnictwa, w latach 2003–2013 nastąpił w Polsce boom rolnictwa ekologicznego, a liczba takich gospodarstw zwiększyła się 11-krotnie (z 2,3 tys. do prawie 26,6 tys.). Obecnie natomiast ich liczba spada – w 2017 r. działalność w zakresie rolnictwa ekologicznego prowadziło już 21,4 tys. podmiotów, w tym prawie 20,3 tys. rolników ekologicznych gospodarujących na powierzchni 495 tys. ha (więcej szczegółów tutaj).

Aby produkcji ekologicznej było więcej, potrzebne jest wsparcie na wielu płaszczyznach, czego przykładem jest projekt „Demokratyzacja bio” realizowany przez Fundację AgriNatura oraz „Go Agri Bio” Społecznego Instytutu Ekologicznego, przy wsparciu finansowym Fundacji Carrefour. 

Celem projektu jest z jednej strony pomoc rolnikom w rozwoju ich biznesów, z drugiej zwiększenie dostępności produktów ekologicznych dla klientów.

Do programu zakwalifikowano 20 rolników.

- Gospodarstwo ekologiczne prowadzę od 2002 r. i choć widzę rosnące zapotrzebowanie klientów na nasze produkty, niestety pojawia się w związku z tym także wiele barier, które uniemożliwiają nam sprostanie wszystkim zamówieniom - mówi uczestniczka projektu Monika Mrowińska. - Dzięki udziałowi w projekcie „Demokratyzacja bio” mam nadzieję na rozwiązanie kilku problemów i zakup niezbędnych sprzętów, które zwiększą naszą wydajność, a także rozwinięcie areału upraw. Moim celem na przyszłość jest stworzenie miejsca do przetwarzania warzyw, a także stałe zaangażowanie w projekty edukacyjne, popularyzujące żywność ekologiczną  – podkreśla Monika Mrowińska.

„Go Agri Bio” to natomiast projekt, który pięciu rolnikom zapewni całkowite wsparcie w procesie konwersji z rolnictwa konwencjonalnego na rolnictwo ekologiczne. Beneficjenci otrzymają środki na dofinansowanie gospodarstw oraz przejście pełnego procesu certyfikacji, a także wezmą udział w szeregu szkoleń merytorycznych.

Jednym z uczestników jest rolnik z miejscowości Piaski w województwie łódzkim, Tomasz Soliński. - Warzywa uprawiamy od lat 90. natomiast od kilku interesujemy się uprawą warzyw z nasion starych odmian. Nasz udział w projekcie to chęć rozwoju tego kierunku w postaci upraw ekologicznych. To bardzo interesujący obszar, nie tylko ze względów smakowych, ale także odżywczych – szczególnie dla grup wrażliwych takich jak dzieci czy kobiety w ciąży. Dzięki grantowi z projektu „Go Agri Bio” planujemy zwiększyć areał upraw i zautomatyzować część prac, a także rozwinąć przetwórstwo z naszych produktów - zapowiada Tomasz Soliński. 

Wpływ na stan rolnictwa ekologicznego w Polsce ma również kwestia logistyki oraz dystrybucji produktów bio do sklepów ogólnospożywczych. Z uwagi na trudności w tej dziedzinie, rolnicy ekologiczni często nie mają możliwości nawiązania współpracy z dużymi sieciami handlowymi, przez co dostępność ich produktów ogranicza się do bazarów bio oraz sklepów specjalistycznych, które zlokalizowane są głównie w dużych miastach w Polsce.

Carrefour chce rozszerzać ofertę świeżych produktów od lokalnych rolników oraz produktów ekologicznych, dlatego wypracował prostą ścieżkę, która umożliwi kontakt z siecią i rozpoczęcie współpracy. W przypadku zainteresowania wystarczy mail na adres wspolpraca(a)carrefour.com, po wysłaniu którego każdy rolnik otrzyma prosty formularz do wypełnienia, a odpowiedź od Carrefour przyjdzie w ciągu 14 dni.

Carrefour bardzo mocno stawia ostatnio na produkty bio. Na półkach jego sklepów są produkty pod kilkoma markami: Zdrowa Półka (produkty dietetyczne i dla diabetyków), Jakość z natury (kontrolowane na każdym etapie produkcji, bez GMO, dostępne wyłącznie w sklepach Carrefour). Oferuje również tzw. Wegański wybór, czyli 167 produktów spożywczych i 63 kosmetyki na bazie składników pochodzenia roślinnego. Zawiera również tzw. kontrakty farmerskie z polskimi dostawcami na świeże warzywa i owoce, pochodzące z lokalnych upraw i produkowane wyłącznie dla sklepów Carrefour.

Na zorganizowanym 22 stycznia br. roku w Warszawie pierwszym posiedzeniu Koalicji na Rzecz Rozwoju Rynku Żywności Bio operator zobowiązał się do wypracowania – we współpracy z rolnikami i przetwórcami – rozwiązania, które umożliwi szybkie i bezpośrednie dostawy produktów ekologicznych do sklepów sieci. Przełoży się to na większą dostępność produktów bio w sklepach Carrefour w całym kraju, w tym także w szykującym się do otwarcia sklepie specjalistycznym Carrefour BIO, którego otwarcie sieć zapowiedziała na 1. kwartał 2019 r.

Ilona Mrozowska 3823 Artykuły

W „Handlu” od 2005 r. Blisko tematyki przemysłowej i producenckiej. Właścicielka białej kulki, czyli szynszyli o imieniu Tula.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.