Browar Stu Mostów i Etno Cafe łączą siły

W efekcie współpracy wrocławskich marek powstało piwo z dodatkiem kawy czyli WRCLW Coffee Imperial Stout NITRO.

- Kooperacja z Etno Cafe, to dla nas niebywała okazja do współpracy ze specjalistami od rzemieślniczej kawy najwyższej jakości. I to tutaj, lokalnie, we Wrocławiu. Dzięki ich wiedzy z zakresu Cold Brew mogliśmy łatwo zawęzić nasze poszukiwania do konkretnych rodzajów i odmian kawy – powiedziała Arletta Ziemian z Browaru Stu Mostów.
 
Kawa użyta przy produkcji WRCLW Coffee Imperial Stout NITRO została wybrana na podstawie przeszło stu prób. Najlepiej pasujący okazał się blend dwóch odmian: brazylijskiej, intensywnej Yellow Bourbon (70%) oraz etiopskiej Yirgacheffe (30%). W efekcie powstało czarne, esencjonalne piwo pełne aromatów świeżo zaparzonego espresso, czekolady i karmelu. Z czasem zyskuje nuty ciemnych suszonych owoców i pumpernikla.

Piwo WRCLW Coffee Imperial Stout NITRO produkowany jest metodą nitro, która polega na dodawaniu obojętnego gazu do piwa. Azot nadaje lekkości i ma na celu zwiększenie jego pijalności oraz zmianę tekstury na aksamitną. Po przelaniu piwa do szklanki tworzy się efekt kaskadowy, który polega na powstawaniu niezliczonej ilości bardzo małych pęcherzyków. Taki typ piany jest nieosiągalny przy piwie nasycanym dwutlenkiem węgla.
 
- Kraftowa kawa ma więcej zastosowań niż mogłoby się wydawać. Piwo Browaru Stu Mostów to pierwszy krok do wykorzystania naszego doświadczenia w innych produktach. Obecnie prowadzimy np. badania nad rozwiązaniami, które pozwolą wykorzystywać fusy pozostałe po zaparzeniu kawy do tworzenia suplementów diety, czy produktów kosmetycznych – powiedział Łukasz Mrowiński, CEO Etno Cafe.
 
Joanna Hamdan 11407 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.