Przetwory z owoców i warzyw certyfikowane

Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) wprowadziło system jakości Certyfikowany Produkt (CP), który ma być odpowiedzią na potrzeby konsumentów i producentów oraz wymagania prawa.

Przed producentami żywności stoi wiele wyzwań. Regulacje w tym zakresie wprowadza Unia Europejska oraz instytucje krajowe, które dbają o zdrowie publiczne. Również coraz bardziej świadomi konsumenci poszukują artykułów o właściwościach prozdrowotnych. Jednak szeroka oferta powoduje, że kupujący mają problem z łatwym odnalezieniem produktów spożywczych, które mają wysoką wartość odżywczą, a producenci z czytelnym ich oznaczeniem i wyróżnieniem. Stowarzyszenie Krajowa Unia Producentów Soków (KUPS) wprowadziło system jakości Certyfikowany Produkt (CP), który jest odpowiedzią na potrzeby konsumentów i producentów oraz wymagania prawa.

Unia Europejska zaleca producentom artykułów spożywczych ich reformulację, która doprowadzić ma do ograniczenia spożycia przez konsumentów substancji takich jak: sól, tłuszcze nasycone i dodane cukry. Zgodnie z wydanym w 2016 r. Roadmap For Action On Food Product Improvement (Plan Działania Na Rzecz Poprawy Produktów Spożywczych) zmierzające do realizacji tego celu porozumienia i działania powinny przyczynić się do wyboru zdrowszych produktów i łatwiejszego do nich dostępu w UE do końca 2020 r. Podobne rekomendacje wysuwają też polski rząd i instytucje publiczne. W dokumentach takich jak Narodowy Program Zdrowia czy Strategia Na Rzecz Odpowiedzialnego Rozwoju do roku 2020 (z perspektywą do 2030 r.) zachęca się producentów żywności do zmiany składu swoich produktów. Jest to dla nich wyzwanie, które jednocześnie stwarza nowe możliwości biznesowe, w tym także w zakresie innowacji swojej oferty.

System jakości Certyfikowany Produkt (CP) pozwala producentom przetworów z owoców i warzyw spełnić powyższe zalecenia w bezpieczny i zgodny z prawem sposób. - System jakości Certyfikowany Produkt (CP) został opracowany w ścisłej współpracy z ekspertami z niezależnych jednostek badawczych, w celu zwiększenia udziału owoców i warzyw w produktach gotowych, a przez to w naszej diecie - mówi Barbara Groele, sekretarz generalny KUPS. – Widzimy także rosnące zainteresowanie produktami, które cechują się właściwościami prozdrowotnymi. Producenci i przetwórcy dążą do tego, aby odpowiedzieć na zapotrzebowanie rynku, ale także szukają sposobów wyróżnienia się wśród konkurencji - dodaje.

Inicjatywa Stowarzyszenia KUPS ma na celu stworzenie prostego narzędzia, które pozwoli połączyć te trzy cele. Dodatkowo innowacyjne produkty o wysokiej wartości odżywczej, takie jak np. soki, smoothie czy musy, zwiększą swoje szanse na rynkach zagranicznych, szczególnie tych bardziej wymagających.

Obecnie system jakości Certyfikowany Produkt (CP) funkcjonuje jako system branżowy, trwają jednak prace nad uzyskaniem statusu systemu krajowego przyznawanego przez Ministra Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

 

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }