Woda zaraz po soku

W restauracji do posiłku najczęściej zamawiana jest woda.

Tak przynajmniej wynika z badania, przeprowadzonego przez ARC na zlecenie Kingi Pienińskiej.

Głównym powodem wyboru wody, wskazanym przez 83% badanych, są względy zdrowotne, ale aż 69% respondentów dostrzega jej walory smakowe.

Chętniej do posiłku zamawiany jest tylko sok (63%). Jak wskazuje badanie Kingi Pienińskiej, „O czym Polacy rozmawiają przy stole” na wodę częściej decydują się kobiety niż mężczyźni, a także seniorzy i osoby z wykształceniem wyższym i średnim. Wskazuje to, że im większa świadomość i motywacja do dbania o zdrowie, tym częściej sięgamy po wodę, którą postrzegamy jako zdrowe rozwiązanie. Takie przekonanie dominuje wśród osób w wieku 25-34 lata (92%). W drugiej kolejności decyduje smak, a dalej oszczędność – dla 48% z tej grupy badanych woda jest opcją ekonomiczną. Wśród młodszych (18-24) ten powód wskazało 54%.

Wśród trzech najchętniej zamawianych wód w restauracji znalazła się Kinga Pienińska.

 

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }