Danio to marka lokalna

O kategorii serków homogenizowanych w Polsce rozmawiamy z Rafałem Wróblewskim, dyrektorem ds. rozwoju klientów w firmie Danone.

Jak rozwija się w Polsce kategoria serków homogenizowanych i jak na tym tle wypadają produkty Danone, zwłaszcza marka Danio?
Kategoria serków homogenizowanych rośnie, zarówno wartościowo, jak i pod względem wielkości sprzedaży. Marka Danio jest zdecydowanym liderem – stanowi aż 45% całego rynku [Panel Handlu Detalicznego, cała Polska, jako suma rynków: hipermarkety, supermarkety, dyskonty, sklepy spożywcze, stacje benzynowe; sprzedaż wartościowa w skumulowanym okresie grudzień 2017 – listopad 2018 w kategorii serków homogenizowanych – przyp. red.]. Dodatkowo to największa marka w całej kategorii produktów mlecznych. Marka lokalna, której koncepcja stworzona została w naszym biurze w Warszawie, a sam produkt niezmiennie powstaje w Fabryce Danone w Bieruniu.

Co właściwie oznacza, że serek jest homogenizowany? Jak wygląda proces produkcji w tej kategorii?
Serek homogenizowany powstaje w wyniku homogenizacji masy twarogowej, czyli mieszaniny twarogu i śmietanki. Proces homogenizacji ma na celu ujednolicenie konsystencji oraz zapobiega rozwarstwianiu się produktu w czasie przechowywania. Nasze serki smak, świeżość i gładką strukturę zawdzięczają starannie wyselekcjonowanym surowcom, produkcji z dbałością o największą jakość oraz zachowaniu właściwych warunków przechowywania w czasie transportu.

Czym kierują się konsumenci, wybierając serki w sklepie?
W kategorii serków homogenizowanych można wyróżnić dwa najważniejsze czynniki, decydujące o zakupie. Pierwszy to smak. Prym wiedzie wanilia, która stanowi 65% całego portfolio Danio. Z drugiej strony trend  widoczny w całej kategorii produktów mlecznych – wygoda konsumpcji. Sprzedaż Danio w wygodnych saszetkach umożliwiających konsumpcję poza domem rośnie o 34% w skali roku.

Czy są okresy w roku, w których takie serki sprzedają się lepiej niż w innych? Dlaczego?
Sprzedaż całej kategorii w ciągu roku wygląda stabilnie, nie widzimy sezonowych odchyleń.

Które produkty pod marką Danio – smak i wielkość opakowania – sprzedają się najlepiej?
Ulubionym wariantem konsumentów jest Danio o smaku waniliowym w kubku 140 g oraz czteropak tego wariantu.
Idealny format na pokonanie „Małego Głoda”. Produkty te stanowią aż 1/3 sprzedaży w ramach marki Danio.

Czy w tym roku pojawią się nowości pod marką Danio?
2019 rok rozpoczynamy silną aktywacją w ramach marki Danio, gdzie w roli głównej wystąpi Mały Głód. Jak zwykle będzie dużo zabawy oraz humoru. Marka planuje również nowości, które są odpowiedzią na dominujące trendy rynkowe.

Ilona Mrozowska 2941 Artykuły

W „Handlu” od 2005 r. Blisko tematyki przemysłowej i producenckiej. Właścicielka białej kulki, czyli szynszyli o imieniu Tula.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }