Sodexo w wersji wege

Firma Sodexo dołączyła do kampanii RoślinnieJemy, koordynowanej przez Stowarzyszenie Otwarte Klatki. W ramach współpracy w restauracjach Sodexo wdrożone zostaną roślinne receptury, które dedykowane będą nie tylko weganom i wegetarianom, ale także flexitarianom.

Pierwszym wspólnym przedsięwzięciem podjętym w ramach projektu RoślinnieJemy były kulinarne warsztaty z udziałem Szefów Kuchni, organizowane na PGE Narodowym, gdzie firma oferuje usługi cateringowe klasy premium (Sodexo Prestige).

Szefowie Kuchni, pod okiem Mai Wirowskiej, ambasadorki kampanii RoślinnieJemy oraz Marcina Szachowicza z Unilever Food Solutions, poszerzali swoją wiedzę i umiejętności w zakresie kuchni roślinnej. Przygotowali, między innymi, omlet na bazie ciecierzycy, curry bananowe, lasagne i spaghetti po bolońsku w wersji wegańskiej.

–  Wkraczając w 2019 r., gastronomowie nie mogą przymykać oczu na zmieniające się trendy. Obecność roślinnych dań w ofercie to w tym roku tzw. must-have, a wspólna akcja Sodexo i RoślinnieJemy wyznacza kierunek także dla innych firm z branży – twierdzi Maja Wirowska, ambasadorka kampanii RoślinnieJemy.

Poszerzając ofertę o nowe dania roślinne Sodexo chce, po części, zainspirować klientów do refleksji na temat upodobań żywieniowych i ich związku z ochroną środowiska. - Takie działanie nie tylko wpisuje się w naszą misję poprawiania jakości życia, ale także w prowadzoną przez nas politykę zrównoważonego rozwoju – informuje Katarzyna Rogalska, head of food platform, Sodexo Polska. – Cieszymy się, że zapoczątkowany dwa lata temu zwrot ku potrawom roślinnym w naszym menu, ma dzisiaj tak prężnych sojuszników – dodaje.

Badania przeprowadzone przez badaczy z Oxford University wskazują, że znaczne ograniczenie lub eliminacja produktów odzwierzęcych z diety może zmniejszyć ślad węglowy pojedynczego konsumenta nawet o 73%. Niedawno opublikowany raport EAT-Lancet Commission, opracowany przez renomowanych specjalistów z dziedziny żywienia, rekomenduje transformację obecnego modelu żywienia i oparcie go przede wszystkim na produktach pochodzenia roślinnego, z małymi, okazjonalnymi dodatkami mięsa, nabiału i cukru.

Osoby żywiące się wyłącznie produktami roślinnymi to weganie. Wegetarianie sięgną tylko po te produkty zwierzęce, w których żaden zwierzak nie został uśmiercony. Flexitarianami zaś określa się osoby, które świadomie ograniczają  jedzenie mięsa i produktów zwierzęcych, ale całkowicie z nich nie rezygnują.

 

 

Ilona Mrozowska 3779 Artykuły

W „Handlu” od 2005 r. Blisko tematyki przemysłowej i producenckiej. Właścicielka białej kulki, czyli szynszyli o imieniu Tula.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.