Pokazywane w serwisie treści mają charakter informacji o produktach dostępnych na rynku a nie ich reklamy w rozumieniu Ustawy o wychowaniu w trzeźwości (Dz. U. 2012 poz. 1356). Oświadczam, że mam ukończone 18 lat i chcę zobaczyć pełną wersję artykułu.
Tak, pokaż artykuł Nie wyrażam zgody

Ikona piw pszenicznych wkracza do kolekcji Książęcego

Nowość wśród specjalności.

W kolekcji Książęcego właśnie pojawiło się Książęce Weizen. To już szósty stały wariant w rodzinie piwnych specjalności.

- Piwo typu Weizen to ikona gatunku, jedno z najbardziej popularnych piw pszenicznych. Stanowi propozycję dla bardziej wymagających piwoszy, a do takich właśnie osób kierujemy całą kolekcję Książęcego. Piwa pszeniczne to największy segment specjalności w Polsce, bogaty i zróżnicowany, i nie mogło w nim zabraknąć piwa premium od Kompanii Piwowarskiej – mówi Ewelina Masiarz, odpowiedzialna za markę Książęce.

Do uwarzenia Weizena użyto słodu pszenicznego i jęczmiennego pilzneńskiego oraz goryczkowych i aromatycznych odmian chmielu. Jednak nachmielenie tego piwa jest bardzo delikatne, czego efektem jest subtelna goryczka. Można w nim wyczuć nuty owocowo-ziołowe, a to z kolei zasługa specjalnego szczepu drożdży. Książęce Weizen jest bogate i wyraziste w smaku, wyjątkowo orzeźwiające, o bananowo-goździkowym aromacie.

Słód pszeniczny jest kluczowym składnikiem zarówno nowego wariantu Książęcego, jak i Złotego Pszenicznego, które w kolekcji jest obecne od samego początku. Mimo to oba piwa znacznie się różnią. Książęce Złote Pszeniczne, warzone jest metodą dolnej fermentacji i reprezentuje styl pszeniczny lager; tymczasem Książęce Weizen to piwo pszeniczne typu bawarskiego, warzone metodą górnej fermentacji, czyli w wyższej temperaturze niż lagery i przy pomocy innych szczepów drożdży

- Weizen jest pod wieloma względami charakterystyczny. Wyróżnia go mętność, typowa dla piw pszenicznych niefiltrowanych, które są rozlewane do butelek razem z drożdżowym osadem. Odpowiada on za smak piwa, ale także jego nieprzejrzystość; pogłębia bukiet i wzbogaca konsystencję. Z obecnością osadu wiąże się specjalny rytuał przelewania Książęcego Weizena do szklanki – tak by zachować jak najwięcej osadu. Mianowicie należy większość piwa przelać do szklanki, a następnie zakręcić zawartością i końcówkę trunku wylać na pianę – tłumaczy Ewelina Masiarz.

Książęce Weizen najlepiej serwować w temperaturze 5-6°C. Najlepszym towarzystwem dla niego będą ryby, owoce morza, wędzone sery oraz treściwe dania kuchni polskiej. Podobnie jak inne warianty stałe w kolekcji będzie dostępne w butelce 500 ml i KEG-u.

Nowy wariant w kolekcji Książęcego otrzyma mocne wsparcie promocyjne w wielu kanałach komunikacji. Na przełomie stycznia i lutego do punktów sprzedaży trafią materiały POS, a w marcu rozpocznie się kampania reklamowa w TV i na platformach VOD, działania prowadzone w mediach społecznościowych i współpraca z liderami opinii.

Joanna Hamdan 11280 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.