Biedronka w służbie zdrowego odżywiania

Podczas IV Narodowego Kongresu Żywieniowego Instytutu Żywności i Żywienia Biedronka na specjalnym stoisku będzie zapraszać do degustacji swoich produktów dla najmłodszych, opracowanych z ekspertami ds. żywienia. W sobotę wstęp na wydarzenie jest bezpłatny.

Biedronka jest partnerem kongresu IŻŻ od początku jego istnienia, współpracując blisko z Instytutem.

– Efekty współpracy z Instytutem Żywności i Żywienia są widoczne na półkach sklepów Biedronka. Stosując się do zaleceń IŻŻ, konsekwentnie udoskonalamy skład naszych produktów. Od 2014 r. zapobiegliśmy wprowadzeniu na rynek 188 ton soli, 670 ton cukru oraz 1708 ton tłuszczu – mówi dr inż. Justyna Szymani, dyrektor działu rozwoju jakości i kontroli marki własnej w sieci Biedronka. – Z uwagi na to, że edukacja żywieniowa rozpoczyna się już w wieku dziecięcym, w naszej strategii reformulacji istotną rolę odgrywają produkty chętnie i często jedzone przez dzieci. Udoskonaliliśmy m.in. skład produktów dla dzieci Miami – w jogurcie truskawkowym o 18% zmniejszyliśmy zawartość cukru, a paluszki serowe zawierają obecnie 13% soli mniej – dodaje.

W Biedronce oferta skierowana do dzieci występuje pod takimi markami, jak Miami, Pastani Kids, Madero Junior, Polaris Kids, Vital Fresh czy Głodniaki. Miami to m.in. paluszki serowe o wysokiej zawartości białka oraz bezglutenowe chrupki kukurydziane zawierające 20% kaszy jaglanej, bez dodatku soli. Bezglutenowe są również makarony Pastani Kids i ketchup Madero Junior, który dodatkowo nie zawiera substancji konserwujących. Musy owocowe Vital Fresh to produkty ekologiczne dla niemowląt i małych dzieci po 6. miesiącu życia, stanowiące owocową przekąskę lub dodatek do kaszek.

Wśród produktów mięsnych sieć proponuje linię Głodniaków, obejmującą kabanosy, parówki, szynki i polędwice z mięsa drobiowego lub wieprzowego o wysokiej mięsności. Są to artykuły bezglutenowe, bez dodatku glutaminianu monosodowego, fosforanów i substancji konserwujących.

– Aby dziecko mogło się prawidłowo rozwijać, potrzebuje białka. To główny materiał budulcowy dla kości i mięśni młodego organizmu. Ma ono także znaczenie dla rozwoju mózgu. Organizm potrzebuje wtedy najwięcej białka na 1 kg masy ciała na dzień, tj. 2 gramy. Osoby dorosłe potrzebują go znacznie mniej, ponieważ niecały 1 g/1 kg/dzień – mówi Agnieszka Piskała, specjalistka ds. żywienia współpracująca z producentem Głodniaków, firmą Sokołów. – W codziennym jadłospisie dziecka powinny znajdować się produkty odzwierzęce. Ważne jednak, by były one wysokiej jakości, zawierały znaczne ilości białka, a jednocześnie minimalną ilość tłuszczu. Istotna jest też ilość soli w produkcie. Najlepiej, aby w pierwszej kolejności dzieci spożywały chude mięso drobiowe, np. pierś, podudzie z kurczaka lub z indyka lub chude mięso cielęce. Z mięsa wieprzowego najlepsze są produkty na bazie szynki lub polędwicy – wymienia.

Magdalena Weiss 2701 Artykuły

Niepoprawna recydywistka - związana z "Handlem" w latach 1999-2005 i ponownie od 2016 r. Tropi najnowsze trendy na rynku FMCG i zmiany w gospodarce. Amatorka kuchni greckiej i bibliotek publicznych. Mieszka kątem u trzech kotów.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.