Mniej warzyw, więcej owoców

Główny Urząd Statystyczny poinformował, jak wyglądała produkcja artykułów spożywczych w grudniu i w całym 2018 roku.

I tak w grudniu 2018 r. w porównaniu do analogicznego miesiąca 2017 r. w dziale Artykuły spożywcze zanotowano spadek produkcji warzyw mrożonych (o 41,4%), marynat warzywnych (o 28,2%), cukierków czekoladowanych (o 23,6%), jadalnej soli kamiennej (o 17,9%), kasz i mączek z pszenicy (o 17,3%), a także gotowych posiłków i dań na bazie warzyw (o 13,1%). Więcej za to przetworzono owoców. Nastąpił wzrost produkcji m.in. soków z owoców i warzyw (o 38,3%), owoców i orzechów mrożonych (o 34,0%), kasz i grysików jęczmiennych (o 24,7%) oraz konserw rybnych (o 20,0%).

Podsumowując produkcję wytworzoną za okres styczeń–grudzień 2018 r. GUS policzył, że spośród wyrobów FMCG większe ilości wytworzonych produktów odnotowano m.in. wśród mydeł (o 36,0%), podpasek higienicznych i tamponów (o 32,7%), soków z owoców i warzyw (o 21,8%), gotowych posiłków i dań na bazie warzyw (o 19,3%) oraz wód mineralnych i gazowanych niesłodzonych (o 18,2%). W grupach asortymentowych, w których zaznaczył się spadek produkcji, wśród produktów FMCG wyróżniono jedynie marynaty warzywne (spadek o 24,1%).

Zdjęcie: Shutterstock

Magdalena Weiss 3268 Artykuły

Niepoprawna recydywistka - związana z "Handlem" w latach 1999-2005 i ponownie od 2016 r. Tropi najnowsze trendy na rynku FMCG i zmiany w gospodarce. Amatorka kuchni greckiej i bibliotek publicznych. Mieszka kątem u trzech kotów.