Mniej warzyw, więcej owoców
Główny Urząd Statystyczny poinformował, jak wyglądała produkcja artykułów spożywczych w grudniu i w całym 2018 roku.
Podsumowując produkcję wytworzoną za okres styczeń–grudzień 2018 r. GUS policzył, że spośród wyrobów FMCG większe ilości wytworzonych produktów odnotowano m.in. wśród mydeł (o 36,0%), podpasek higienicznych i tamponów (o 32,7%), soków z owoców i warzyw (o 21,8%), gotowych posiłków i dań na bazie warzyw (o 19,3%) oraz wód mineralnych i gazowanych niesłodzonych (o 18,2%). W grupach asortymentowych, w których zaznaczył się spadek produkcji, wśród produktów FMCG wyróżniono jedynie marynaty warzywne (spadek o 24,1%).
Zdjęcie: Shutterstock

Niepoprawna recydywistka - związana z "Handlem" w latach 1999-2005 i ponownie od 2016 r. Tropi najnowsze trendy na rynku FMCG i zmiany w gospodarce. Amatorka kuchni greckiej i bibliotek publicznych. Mieszka kątem u trzech kotów.