Czym pieczywo bio różni się od tego standardowego? Różnica tkwi w certyfikacie bio, który świadczy o tym, że pieczywo zostało wyprodukowane ze składników pochodzących z ekologicznych upraw pozbawionych sztucznego nawożenia oraz jest wolne od GMO. Jak zapewnia operator sieci pieczywo Bio Organic z Lidla jest certyfikowane oraz w 100% stworzone z naturalnej mąki. Ponadto wypieki powstają bez dodatków w postaci środków spulchniających, emulgatorów oraz sztucznych barwników.

Na półkach Lidla są więc bio chleby, bułki, fit pieczywo, jak i coś na słodko. Dodatkową zaletą są być promocje, którymi objęte jest pieczywo Bio Organic – na przykład od poniedziałku 21 stycznia bio drożdżówkę z serem kupimy w promocyjnej cenie 1,69 zł, a od czwartku 24 stycznia chleb żytni razowy zbożowo-bakaliowy bio będzie kosztował 4,99 zł.

Nowością w ofercie Lidla jest chleb żytni razowy zbożowo-bakaliowy (4,99 zł, cena promocyjna), który nie zawiera drożdży, jest na naturalnym zakwasie bez środków spulchniających. Jego ciekawy smak zapewniają ziarna płaskurki, pszenicy kamut, żurawina, orzechy włoskie, daktyle, śliwki, rodzynki oraz figi. Klienci zwracający uwagę na prowadzenie zdrowej diety bez obaw do koszyka mogą włożyć bułkę żytnią bio (1,19 zł) czy fińskie pieczywo żytnie (1,39 zł), które jest wyprodukowane na bazie stuprocentowej mąki żytniej.

Dobrą podstawą do stworzenia pysznej kanapki na śniadanie jest również paluch z ziarnami bio (1,49 zł) czy chleb swojski na naturalnym zakwasie (4,99 zł). Z kolei potrzebującym szybkiej przekąski z pewnością przypadnie do gustu bio drożdżówka z serem (1,69 zł, cena promocyjna), która została stworzona w oparciu o dwufazową fermentację oraz bogatą gamę naturalnych surowców. Na dodatek zawiera twaróg z polskiego mleka.

Oprócz pieczywa Bio Organic w sklepach Lidla są też liczne produkty bio – m.in. owoce i warzywa, dżemy, miód, oleje i oliwę, mąkę oraz asortyment dla dzieci marki własnej Lupilu.