Podrożało, ale mniej

Ceny żywności wzrosły w całym 2018 r. o 2,7% To mocniej niż wyniósł ogólny wskaźnik inflacji, ale mniej niż w 2017 r.

Średnioroczna inflacja w 2018 r. sięgnęła 1,6%. Tradycyjnie ceny artykułów spożywczych i napojów bezalkoholowych mają największy wpływ na ten wskaźnik, bo odpowiadają za 24,36% jego wartości. Bardziej od żywności podrożał tylko transport (4,2%) oraz usługi restauracyjne i hotelarskie (o 3,0%), ale obie te branże maja mniejszą wagę w inflacyjnym koszyku (odpowiednio niecałe 9% i niecałe 6%). Ceny żywności i napojów zwiększyły się w ubiegłym roku o 2,6%, a samej żywności – o 2,7%. To wyraźnie mniej niż przed rokiem, gdy artykuły spożywcze podrożały średnio o 4,6%. W grudniu 2018 roku były droższe zarówno niż w listopadzie, jak i niż 12 miesięcy wcześniej o 0,8%.

Nie jest niespodzianką, że najbardziej w górę poszły ceny jaj – o 19%. Drugim najszybciej drożejącym produktem było masło, które z kolei pobiło rekordy cenowe rok wcześniej. Tym razem, po ubiegłorocznym o wzroście cen o 31%, podrożało już "tylko" o 12,8%. Trzecie miejsce przypadło jogurtom, śmietanom, napojom i deserom mlecznym (+5,9%).

W ubiegłym roku mieliśmy także do czynienia ze spadkami cen. Najmocniej odczuli je producenci cukru – cena tego wyrobu spadła o 29%! O 1,8% tańsze niż rok wcześniej było mięso wieprzowe, a o 0,1% – owoce. Były to jedyne produkty spożywcze, których ceny okazały się niższe niż przed rokiem.

Zdjęcie: Shutterstock

Magdalena Weiss 2117 Artykuły

Niepoprawna recydywistka - związana z "Handlem" w latach 1999-2005 i ponownie od 2016 r. Tropi najnowsze trendy na rynku FMCG i zmiany w gospodarce. Amatorka kuchni greckiej i bibliotek publicznych. Mieszka kątem u trzech kotów.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }