Podrożało, ale mniej
Ceny żywności wzrosły w całym 2018 r. o 2,7% To mocniej niż wyniósł ogólny wskaźnik inflacji, ale mniej niż w 2017 r.
Nie jest niespodzianką, że najbardziej w górę poszły ceny jaj – o 19%. Drugim najszybciej drożejącym produktem było masło, które z kolei pobiło rekordy cenowe rok wcześniej. Tym razem, po ubiegłorocznym o wzroście cen o 31%, podrożało już "tylko" o 12,8%. Trzecie miejsce przypadło jogurtom, śmietanom, napojom i deserom mlecznym (+5,9%).
W ubiegłym roku mieliśmy także do czynienia ze spadkami cen. Najmocniej odczuli je producenci cukru – cena tego wyrobu spadła o 29%! O 1,8% tańsze niż rok wcześniej było mięso wieprzowe, a o 0,1% – owoce. Były to jedyne produkty spożywcze, których ceny okazały się niższe niż przed rokiem.
Zdjęcie: Shutterstock

Niepoprawna recydywistka - związana z "Handlem" w latach 1999-2005 i ponownie od 2016 r. Tropi najnowsze trendy na rynku FMCG i zmiany w gospodarce. Amatorka kuchni greckiej i bibliotek publicznych. Mieszka kątem u trzech kotów.