Pilsweizer uruchamia sklep w Krakowie

Jest to już czwarty sklep patronacki uruchomiony przez browar w ciągu ostatnich kilkunastu miesięcy.

Koncept „miękkiej franczyzy” zakłada, że 90 proc. sprzedaży sklepów patronackich stanowić będzie sprzedaż piw browaru Pilsweizer, a pozostałe 10 proc. sprzedaż innych piw oferowanych w tych sklepach (są to zarówno piwa pochodzące z innych browarów w Polsce, jak i piwa zagraniczne), możliwe jest także sprzedawanie w sklepie uzupełniająco mocniejszych alkoholi.

Projekt sklepów patronackich prowadzi Mateusz Ćwiklik, dyrektor handlowy Browaru Pilsweizer.

– W przypadku swoich sklepów patronackich Browar Pilsweizer daje właścicielom dużą swobodę, natomiast wymaganiem jest, by piwa naszej marki były mocno wyeksponowane. Ważnym elementem sklepów jest piwo w nalewakach, wyłącznie marki Pilsvar. Jest to piwo unikatowe i klienci bardzo sobie taką możliwość cenią – wyjaśnia Mateusz Ćwiklik.

Każdy sklep dysponuje specjalnymi butelkami plastikowymi, do których piwo jest przelewane z nalewaka. Butelki posiadają oryginalne zakrętki z pierścieniem, który zrywa się po odkręceniu, tak jak podczas odkręcania wody mineralnej.

– Projekt ten traktujemy wciąż na zasadzie testu, jednak coraz poważniej myślimy o tym, by finalnie stworzyć znacznie rozleglejszą sieć sklepów franczyzowych. Chcemy jednak najpierw „na żywym organizmie” przetestować taką formułę sklepu, by mieć pewność, że dobrze funkcjonuje. Dotychczas otwarte sklepy patronackie – w Tarnowie, Gorlicach i Nowym Sączu – przekonują nas, że ten koncept ma sens. Koncentrujemy się na razie na naszym regionie, czyli Małopolsce i Podkarpaciu, lecz docelowo chcielibyśmy stworzyć sieć sklepów franczyzowych na terenie całego kraju – mówi Andrej Chovanec, dyrektor marketingu i członek zarządu Browaru Pilsweizer.

Na wiosnę zaplanowano otwarcie drugiego sklepu patronackiego w Nowym Sączu. Trwają również rozmowy w sprawie uruchomienia sklepów w Rzeszowie i Zakopanem.

Browar Pilsweizer jest kontynuatorem tradycji założonego w 1804 r. w Siołkowej (k. Nowego Sącza) browaru, który dynamicznie zaczął się rozwijać po przejęciu go w 1887 r. przez czeskiego piwowara Franciszka Paschka.

W 2005 r. Browar Grybów w Siołkowej został kupiony przez Ivana i Andreja Chovanców, którzy, podobnie jak ponad 100 lat temu Paschek, zajęli się jego rozwojem po latach problemów finansowych - w 2007 r. doprowadzili do ustabilizowania jego sytuacji i rozpoczęli produkcję piwa pod marką Pilsweizer.

Magdalena Weiss 1755 Artykuły

Niepoprawna recydywistka - związana z "Handlem" w latach 1999-2005 i ponownie od 2016 r. Tropi najnowsze trendy na rynku FMCG i zmiany w gospodarce. Amatorka kuchni greckiej i bibliotek publicznych. Mieszka kątem u trzech kotów.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }