Wprowadzając od 2019 r. nową klasę skupowanego mleka, OSM Piątnica kolejny raz podwyższa wewnętrzne standardy jakości. Za takie mleko będzie płacić jeszcze wyższą cenę.
– Według rozporządzenia UE nr 853 z 2004 r., określającego szczegółowe wymagania jakościowe, mleko surowe do skupu może zawierać do 100 tys. bakterii oraz do 400 tys. komórek somatycznych. Na etapie badań laboratoryjnych systematycznie pojawiają się próbki, w których wykrywamy tylko pojedyncze bakterie – to najlepszy dowód na to, że w ogólnym ujęciu nasze mleko wyróżnia się doskonałą jakością – tłumaczy Joanna Kwiatkowska, kierownik skupu mleka w OSM Piątnica.
Jak zaznacza do nowej kategorii mleka premium klasyfikować będzie surowiec o zawartości do 20 tys. bakterii oraz do 300 tys. komórek somatycznych. Określenie zawartości obu parametrów świadczy przede wszystkim o stanie zdrowotnym zwierząt, ale również o warunkach sanitarno-higienicznych na etapie pozyskiwania i przechowywania mleka w gospodarstwach. Zadbane i zdrowe krowy dają najlepsze jakościowo mleko. Wiąże się to ze sposobem chowu, warunkami żywienia oraz udoju.
Ponadto mleczarnia konsekwentnie realizuje program Społecznej Odpowiedzialności Biznesu. Wiąże się z nim m.in. szczególne podejście do współpracy z dostawcami – rolnikami zrzeszonymi w OSM.
– Rzetelność, wprowadzanie wewnętrznych programów i szkoleń umożliwiających innowacyjny rozwój gospodarstw, w połączeniu z troską o naturę i dobrostan zwierząt, to podstawa funkcjonowania całej Spółdzielni. Rozwijamy się organicznie, zwiększamy efektywność, utrzymując od lat stałą grupę rolników dostarczających najlepsze mleko - mówi Zbigniew Kalinowski, prezes OSM Piątnica. – Konsekwentne stawianie na jakość oraz innowacyjne technologie, a jednocześnie rozwój w zgodzie z tradycyjnymi wartościami przynosi efekt w postaci zaufania konsumentów – dodaje.