Bielmar dla wegan

Producent rozwija linie margaryn zgodnie z konsumenckimi trendami. Są więc już dla wegetarian i wegan, a także funkcjonalne. Ten kierunek budowy portfolio ma kontynuować w 2019 r.

Producent między innymi Palmy, Śniadaniowej czy też oleju Beskidzkiego jest w 100% polską firmą. – 10 tys. udziałów jest w rękach prawie 500 właścicieli – podkreśla Marcin Skowron, wiceprezes zarządu ZT Bielmar. To jeden z atutów firmy, zarządzanej na miejscu, w Bielsku--Białej. Tu powstają strategie rozwoju i tu są realizowane. – Podejmujemy każdą rynkową decyzję bardzo szybko, jesteśmy elastyczni i szybko reagujemy na potrzeby konsumentów, którzy to doceniają – podkreśla wiceprezes.

Tegoroczne działania firmy to potwierdzają. Z jednej strony sprzedażowe hity z portfolio producenta – Palma, Śniadaniowa, a także Margaryna Roślinna umacniają rynkową pozycję.
Marcin Skowron przypomina, że ta pierwsza margaryna kulinarna wyróżnia się najwyższym w swoim segmencie poziomem tłuszczu wynoszącym 80%. Z drugiej strony Bielmar zmienił szatę graficzną większości produktów i wprowadził sporo nowości.

– Zmiana szaty graficznej polegała na uwypukleniu atutów naszych produktów – tłumaczy wiceprezes.
– Wcześniej nie informowaliśmy, że zawierają bogactwo witamin, są źródłem kwasów omega 3, a nawet że mamy najbardziej maślany mix – dodaje. Chodzi o Śniadaniową Gold, w której zawartość masła jest największa w porównaniu z innymi produktami w segmencie i wynosi 7,32%. – Bielmar jest jedynym w Polsce, a być może też w Europie producentem margaryn, który używa tylko naturalne ukwaszone mleko, a nie tego w proszku – podkreśla Marcin Skowron. Producent zaczyna także ten atut komunikować, np. w reklamie Palmy.

Kolejnym działaniem, tym razem w kategorii olejów, była reaktywacja Beskidzkiego. Bielmar pozyskuje go metodą głębokiego tłoczenia mechanicznego, bez ekstrakcji chemicznej. Proces produkcyjny zapewnia, że olej ten ma bardzo wysokie właściwości odżywcze i użytkowe.

W połowie 2018 r. producent wprowadził Śniadaniową Energy z bogactwem witamin z grupy B (B1, B2, B6 i B12), które przyczyniają się do utrzymania prawidłowego metabolizmu energetycznego. Dodatkowo produkt  wzbogacony jest o kwas foliowy oraz witaminy A i D.
Na przełomie listopada i grudnia br. na rynek weszła nowa wersja z linii margaryny do smarowania – Śniadaniowa Odporność. Jest źródłem wielu witamin: A, B6, B12, C, D oraz zawiera takie składniki mineralne jak cynk i selen, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego.

Reakcją na nowe konsumenckie trendy było wprowadzenie w listopadzie tego roku margaryn: Śniadaniowa Wege (do smarowania) oraz Zwykła Wege (kulinarna). – To wyjątkowe produkty, jako jedyne w kategorii mają europejski znak jakości V-Label Vegan – mówi wiceprezes Bielmaru. Do ich produkcji używane są wyłącznie składniki pochodzenia roślinnego, nawet witamina D. – Już około 10% Polaków deklaruje, że są weganami. Wprowadzając margaryny Wege, jesteśmy pierwsi na rynku, co podkreśla naszą innowacyjność – zaznacza wiceprezes.

Natomiast przed świętami Bożego Narodzenia na rynek trafiła nowa margaryna kulinarna Zosia. Marcin Skowron przekonuje, że już w przyszłym roku odniesie ona sukces. Obecnie na etykiecie opakowania jest zdjęcie pierniczków, przed przyszłoroczną Wielkanocą będzie babka, na lato ciasto z owocami, a na jesieni szarlotka.
Szata graficzna wraz z napisem na opakowaniu Mistrzyni wypieków! ma przekonać konsumentów, że najlepsze ciasta mogą przygotować, używając margaryny Zosia.
– Sposoby jej zastosowania będziemy komunikować w mediach społecznościowych – zapowiada wiceprezes.

Cele na rok 2019 Marcin Skowron charakteryzuje krótko: innowacje i budowanie dostępności szerokiego portfolio Bielmaru. Producent zamierza rozwijać m.in. linie margaryn o maślanych smakach oraz Śniadaniowej o kolejne zdrowe i funkcjonalne warianty, bo takich produktów będą szukać konsumenci.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }