Czekolada bez tajemnic

Jak powstaje czekolada, skąd pochodzi i jak dotarła do Gdańska? To główne tematy warsztatów "Czekolada pod lupą" przygotowanych przez Fabrykę Czekolady Bałtyk i centrum nauki Hevelianum.

Warsztaty składają się z dwóch części.

W pierwszej kolejności dzieci poznają odpowiedzi na pytania: skąd pochodzi czekolada, kto jako pierwszy odkrył jej właściwości oraz jak trafiła do Europy i Gdańska. Mogą zobaczyć owoc kakaowca, jego ziarna, poczuć jak smakuje miazga kakaowa oraz jak wygląda masło kakaowe. Prowadzący zajęcia odkrywają także tajemnice produkcji czekolady, m.in. na czym polega konszowanie, temperowanie i formowanie czekolady. Opowiadają także o czekoladowych tradycjach Gdańska.

Druga część warsztatów to praktyczne zajęcia tworzenia własnych pralinek. Dzieci mają do dyspozycji czekoladowe skorupki przygotowane z mlecznej i deserowej czekolady "Bałtyku". Następnie wypełniają je nadzieniem według własnych pomysłów. Na koniec dzieci pakują zrobione przez siebie pralinki do specjalnych kartoników, które opisują i mogą taką własną bombonierką obdarować swoich bliskich.

Warsztaty "Czekolada pod lupą" przeznaczone są dla dzieci z klas 1-8 szkoły podstawowej. Odbywają się w centrum nauki Hevelianum na Górze Gradowej w Gdańsku od listopada do stycznia. Trwają ok. 60 minut. Organizatorami zajęć jest gdańska Fabryka Czekolady "Bałtyk" oraz Hevelianum. Rezerwacji terminów można dokonać w Hevelianum:

Szczegóły na http://www.hewelianum.pl/files/contents/933.pdf.

Joanna Hamdan 7723 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }