W październiku najbardziej podrożały warzywa

Inflacja pozostaje poniżej granicy 2%. Ceny żywności już nie rosną najmocniej.

Średnie ceny towarów i usług w październiku były wyższe od tych sprzed roku o 1,8%, podobnie jak ceny żywności, napojów i wyrobów tytoniowych. Znacznie bardziej niż produkty spożywcze podrożał transport (7,5% rok do roku), restauracje i hotele (3,1%) oraz edukacja (2,8%).

Z produktów spożywczych w minionym miesiącu najbardziej zdrożały warzywa (o 6,2%), a potaniały owoce i mięso drobiowe (o 0,3%). Średnio ceny żywności i napojów podskoczyły wobec września o 0,4 proc., a najbardziej podrożały w tym czasie odzież i obuwie (3,9%).

W ciągu roku największy wzrost cen wśród żywności odnotowały jaja (16,8%), warzywa (10%) oraz pieczywo (7,4%). Wyraźnie tańsze niż w październiku 2017 roku były cukier (o 27,5%) oraz owoce (o 11%). Między styczniem a październikiem w porównaniu do analogicznego okresu poprzedniego roku najbardziej wzrosły ceny jaj (28,3%), masła (16,2%), a także jogurtu, śmietan oraz deserów i napojów mlecznych (6,7%). Mniej konsumenci płacili natomiast za cukier (30,4%) i mięso wieprzowe (1,5%).

Magdalena Weiss 1699 Artykuły

Niepoprawna recydywistka - związana z "Handlem" w latach 1999-2005 i ponownie od 2016 r. Tropi najnowsze trendy na rynku FMCG i zmiany w gospodarce. Amatorka kuchni greckiej i bibliotek publicznych. Mieszka kątem u trzech kotów.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }