Lidl wydał 8. książkę z przepisami. Nakład 2 mln
Lidl Polska we współpracy z Instytutem Żywności i Żywienia wydał właśnie książkę - "Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce", w której znalazło się ponad 60 przepisów.
W pracach nad książką uczestniczyli też mistrzowie Kuchni Lidla – Karol Okrasa, Daria Ładocha, Kinga Paruzel oraz Paweł Małecki. Wkład w książkę miała także Polska Federacja Banków Żywności, którą Lidl wspiera w działaniach edukacyjnych od 2002 r. Federacja Banków Żywności na łamach książki podzieliła się z czytelnikami wiedzą na temat odpowiedzialnego zarządzania kuchnią i niemarnowania żywności.
Książka podzielona jest na dwie części – edukacyjną oraz część z przepisami. W pierwszej części – kompendium wiedzy – znajdują się skondensowane informacje m.in. na temat Nowej Piramidy Żywienia, zaleceń dietetycznych, wartości odżywczych zawartych w owocach i warzywach czy niemarnowania żywności. Druga część to zestaw przepisów, które pozwolą na przygotowanie warzywno-owocowych posiłków na śniadanie, lunch, kolację, a nawet deser. Wszystkie dania zawarte w książce pomogą w prowadzeniu zdrowej diety na co dzień. Przepisy pokażą również, że zjedzenie pięciu porcji owoców i warzyw nie stanowi żadnego problemu.
Lidl przyjął ponadto zobowiązanie o redukcji zawartości dodawanej soli oraz cukru w produktach marek własnych o 20% – sieć planuje osiągnąć ten cel do 2025 r. Do tego samego czasu z półek sieci mają zniknąć jaja z chowu klatkowego.
Książka „Jeść zdrowiej. Warzywa i owoce” będzie dostępna w promocji we wszystkich ponad 650 sklepach Lidl w całej Polsce. Aby zdobyć jeden z egzemplarzy, wystarczy zebrać sześć naklejek. Każda naklejka będzie przyznawana klientowi za zakupy o wartości minimum 50 zł. Akcja promocyjna trwa od przyszłego tygodnia do 8 grudnia br. lub do wyczerpania zapasów.

W „Handlu” od 2004 r. Europę przemierza dla przyjemności, Polskę w poszukiwaniu sklepów wartych uwagi. Zgłębia handel od podszewki. Puzzlomaniaczka.