Dr. Oetker: jeśli wanilia, to z Madagaskaru

Dr. Oetker rozwija ofertę dodatków do pieczenia w segmencie premium i zapowiada silne wsparcie ich sprzedaży już od listopada br.

Kategoria dodatków do ciast i deserów wydaje się mocno tradycyjna. Jednak to tylko pozory. Bo także w jej przypadku konsumenci poszukują produktów zdrowszych, naturalnych i jednocześnie smacznych, są coraz bardziej świadomi i wymagający. Cenią domowe wypieki za ich jakość i efekt. – O ile samo pieczenie jest kategorią tradycyjną, o tyle sposób pieczenia, używane składniki i najchętniej wybierane przepisy są zdecydowanie coraz bardziej nowoczesne – mówi Marta Rybkowska, junior product manager, Dr. Oetker Polska.

– Dostęp do internetu oraz popularność programów kulinarnych sprawiły, że nowinki w tej dziedzinie szybko trafiają pod strzechy, a nasi klienci z dużą otwartością czekają na nowości, edukują się, cenią produkty o prostym składzie, wartościowych składnikach, naturalne – dodaje. Ważne są też dla nich mniejsza zawartość cukru w produktach i szukanie jego zdrowszych alternatyw.

Jeśli wanilia, to z Madagaskaru
Na te trendy oraz oczekiwania odpowiada wprowadzona przez Dr. Oetkera w 2017 r. nowa linia.
– Dodatki do pieczenia Ze Świata Natury zaspokajają rosnącą potrzebę bardziej naturalnego odżywiania i oferują unikatowe, szlachetne składniki z miejsc na całym świecie, które słyną z ich upraw – mówi Marta Rybkowska.

Dotychczas linię tę budowały cztery cukry smakowe (Cukier z wanilią Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami wanilii, Cukier ze skórką cytrynową Eko z Włoch, Cukier ze skórką pomarańczową Eko z Włoch, Cukier trzcinowy z cynamonem z Cejlonu), trzy przyprawy (Przyprawa do szarlotki z cynamonem z Cejlonu, Laska Wanilii z Wysp Pacyfiku, Laska Wanilii Bourbon z Madagaskaru) oraz pierwsze na polskim rynku naturalne ekstrakty (Ekstrakt naturalny Wanilia Bourbon z Madagaskaru z ziarenkami, Ekstrakt naturalny Cytryna z Sycylii, Ekstrakt naturalny Pomarańcza z Brazylii, Ekstrakt naturalny Migdał z Maroka).

Marta Rybkowska podkreśla, że linia Ze Świata Natury Dr. Oetkera została bardzo dobrze przyjęta przez konsumentów. – Klienci docenili innowacyjność tych produktów, co znajduje odzwierciedlenie w stale rosnącej sprzedaży – informuje. – Szczególnie ciepło przyjęli Cukier waniliowy z największą na rynku zawartością naturalnej wanilii z ziarenkami, w tym Wanilii Bourbon z Madagaskaru – najszlachetniejszej odmiany na świecie, rozwija się również sprzedaż Ekstraktu waniliowego także pozyskanego z wanilii Bourbon z Madagaskaru z dużą ilością jej ziarenek – wymienia.

Jeśli cynamon, to z Indonezji
We wrześniu br. Dr. Oetker poszerzył linię Ze Świata Natury o cztery produkty. Pasta waniliowa Intense z wanilii Bourbon z Madagaskaru ma konsystencję gładkiego żelu z dużą ilością ziarenek wanilii. Zapakowana jest w poręczną zamykaną tubkę, dzięki czemu daje się łatwo i wygodnie dozować.

– Doskonale rozprowadza się w kremach, ciastach, deserach, nadając im najbardziej esencjonalny i intensywny waniliowy smak spośród produktów dostępnych na rynku – charakteryzuje nowość Marta Rybkowska. – Jest bardzo wydajna, idealna do domowych wypieków i deserów niezależnie od poru roku – tłumaczy. Może być stosowana w sosie waniliowym, z lodami czy kremami, jesienią i zimą w sernikach, szarlotkach, ciastach korzennych, można ją dodać do naleśników, budyniu, placków, a także do kawy na ciepło i zimno, do kakao czy
nawet mleka.

Cukier brzozowy z Finlandii, tzw. ksylitol, to substancja słodząca naturalnego pochodzenia, pozyskiwana z kory drzew liściastych, najczęściej brzozy z Finlandii. Tak samo słodki jak cukier, ale jest o 40 proc. mniej kaloryczny i zawiera o 75 proc. mniej węglowodanów niż cukier biały (sacharoza). Mogą go spożywać diabetycy – ksylitol bardzo wolno podnosi poziom glukozy we krwi, a jego indeks glikemiczny wynosi zaledwie 8 (IG:8).
– Cukier brzozowy Ze Świata Natury Dr. Oetkera można stosować do pieczenia, gotowania, różnych przetworów i napojów jako zdrowszą alternatywę dla tradycyjnego cukru białego – wymienia Marta Rybkowska.

Kolejną nowością jest pozyskiwany z naturalnego soku z pąków kwiatowych palmy kokosowej nierafinowany Cukier kokosowy z Indonezji, nazywany również Gula Java. Również ma niższy indeks glikemiczny (IG:35) niż biały cukier, i podobnie jak ksylitol jest jego zdrowszą alternatywą, odpowiednią także dla diabetyków. – Wzbogaca oraz urozmaica ciasta i desery, jest doskonały do kawy, koktajli, jak również dań kuchni azjatyckiej – mówi junior product manager. – Nadaje charakterystyczną karmelową nutę, delikatnie uzupełnioną kokosowym aromatem oraz złocisty kolor – dodaje.

Nowością jest też Cynamon z Indonezji. – Idealnie komponuje się z szarlotką, deserami, słodkimi potrawami, jest doskonałym dodatkiem do kawy i innych napojów, nadaje im charakter i wyrazistość – uzasadnia dołączenie produktu do linii Ze Świata Natury Marta Rybkowska.

Produkty linii nie cechują się sezonowością. Ciasta piecze się cały rok, bo okazją są nie tylko święta, ale też imieniny, urodziny czy po prostu spotkania z przyjaciółmi. Poza tym konsumenci sięgają po laskę wanilii i cynamon niezależnie od pory roku jako dodatek do wielu deserów oraz napojów. Z kolei Cukru brzozowego i kokosowego używać można przez cały rok jako zdrowszego zamiennika cukru.

– W zasadzie nie ma ograniczeń w zastosowaniu każdego z naszych nowych dodatków do pieczenia Ze Świata Natury, gdyż doskonale sprawdzają się również w nietypowych jak dla naszej kategorii ciast i deserów wariantach, np.: koktajle, drinki, dania słone i oczywiście wszelkiego rodzaju słodkości – uzasadnia Marta Rybkowska.

Wsparcie do świąt
W listopadzie br. ma rozpocząć się silna kampania TV promująca portfolio produktów Ze Świata Natury.
– Nie zabraknie działań w internecie, nadal będziemy obecni na największych blogach kulinarnych, w social mediach, w postaci reklam banerowych oraz w kampanii Google Adwords – zapowiada Marta Rybkowska. – Będziemy inspirować krótkimi, bardzo apetycznymi filmikami, edukować o wyjątkowych surowcach i ich miejscach uprawy, a to wszystko ma zachęcać do samodzielnego pieczenia oryginalnych ciast i dzielenia się nimi z najbliższymi – zdradza szczegóły. Kampania potrwa do końca tygodnia poprzedzającego święta Bożego Narodzenia.

Aby dodatki do pieczenia z segmentu premium były bardzo dobrze wyeksponowane na półkach, w sklepach pojawią się dwa rodzaje standów z nowościami Ze Świata Natury. – Ich grafika będzie spokojna, świeża, nawiązująca do charakteru samych produktów oraz projektów opakowań, które przypominają worek jutowy do przewożenia surowców z dalekiego świata – mówi Marta Rybkowska. Podkreśla, że na opakowaniach znajdują się informacje o pochodzeniu składników, walorach produktów oraz ich zastosowaniu.

Do bułek i chleba
Nowością w handlu detalicznym stacjonarnym jest wprowadzony przez Dr. Oetkera Zakwas chlebowy żytni do wypieku domowego pieczywa. Jest naturalnym produktem, umożliwiającym przygotowanie wypieku pieczywa, bułek, ciasta na pizzę z różnych rodzajów mąki (jasnej i pełnoziarnistej): pszennej, żytniej, orkiszowej lub z innych zbóż. Produkt jest komplementarny z drożdżami świeżymi oraz suszonymi, stanowi ich naturalne uzupełnienie.

– Odpowiada trendowi naturalnego żywienia i jesteśmy przekonani, że to właśnie on ułatwi i spopularyzuje pieczenie domowego pieczywa – stwierdza Marta Rybkowska, dodając, że kategoria klasycznych dodatków do pieczenia także ma rosnący potencjał.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }