Bezglutenowe pieczenie w Hali Gwardii

Dwa dni pieczenia z wykorzystaniem tylko i wyłącznie bezglutenowych produktów przyciągnęły w weekend tłumy do warszawskiej Hali Gwardii. Ponad 650 osób zainteresowanych przejściem na dietę bezglutenową odebrało pakiety startowe.

Diagnoza nietolerancji glutenu i celiakii jest dotkliwa, bo wiąże się ze zmianą nawyków żywieniowych i rezygnacją z ulubionych potraw, a w szczególności smacznego pieczywa czy pizzy. Dlatego najpierw zawsze trzeba się skonsultować ze specjalistą. W miniony weekend każdy, kto odwiedził warszawską Halę Gwardii mógł porozmawiać o swoich problemach z dietetyczkami.

Szczególnie dużym zainteresowaniem cieszyły się też warsztaty kulinarne dla dorosłych prowadzone przez Jaśka Kuronia oraz zajęcia dla najmłodszych pod okiem ekspertki Schär, Wiolety Zysk. Jedni i drudzy z prawdziwym zapałem zagniatali ciasto na słodkie bułeczki z kruszonką, czy też autorskie pizze i czekali z niecierpliwością na swoje wypieki.

Jasiek Kuroń, znany i ceniony szef kuchni, tak skomentował imprezę: - Wbrew pozorom pieczenie z mąką bezglutenową nie jest wcale takie trudne i nie różni się zbytnio od pracy z mąką pszenną. Należy jednak pamiętać, aby dobierać optymalne proporcje do naszych wypieków – podkreśla.

 

Katarzyna Pierzchała 2309 Artykuły

W „Handlu” od 2004 r. Europę przemierza dla przyjemności, Polskę w poszukiwaniu sklepów wartych uwagi. Zgłębia handel od podszewki. Puzzlomaniaczka.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }