Ruszyła wedlowska Akademia Czekolady

Pod okiem mistrzów cukiernictwa, Joanny i Janusza Profus wystartowały zajęcia dla wszystkich, którzy ze zwykłych zjadaczy czekolady, chcieliby zmienić się w deserowych specjalistów.

Warsztaty kulinarne i czekoladowe to pomysł na spędzenie wolnego czasu w kreatywny sposób, mogą również stanowić pomysł na prezent urodzinowy czy wspólną celebrację wieczoru panieńskiego lub rocznicy.

To także kreatywne rozwiązanie dla przedstawicieli biznesu na spędzenie czasu wolnego z gośćmi po oficjalnym spotkaniu.

Warsztaty organizowane są w kameralnych, maksymalnie sześcioosobowych grupach.

W ich ramach jest kilka zajęć o różnym stopniu trudności i poziomie wtajemniczenia. Na warsztatach kulinarnych poznaje się czekoladę jako dodatek do deserów - polewę do ciastek lub nieodzowny składnik brownie i sernika.

Z kolei warsztaty czekoladowe pokazują, co można wyczarować z ziaren kakaowca i ich pochodnych. Uczestnicy własnoręcznie wyprodukują swoje czekoladowe tabliczki, praliny czy figurki.

Na najwyższym poziomie kursu nauczą się, jak używać czekolady jako substancji plastycznej, tworząc słodkie kwiaty i dekoracje.

Wszystkie czekoladowe kursy zostały przygotowane i prowadzone przez znawców tematu. Są nimi Maestro Czekolady Janusz Profus i Mistrzyni Czekolady Joanna Profus, wielokrotnie nagradzani cukiernicy i współpracownicy E.Wedel, którzy na czekoladzie znają się najlepiej.

Pracownia Czekolady, gdzie odbywają się warsztaty z cyklu “W Kuchni z E.Wedel”, mieści się w zabytkowej kamienicy z 1894 r., tuż przy najstarszej Pijalni Czekolady w Polsce. Tutaj działała pierwsza w Polsce fabryka czekolady, prowadzona przez Emila Wedla. Zajęcia odbywają się w czwartki i piątki przez całą jesień i zimę i trwają od 3 do 5 godzin. Skierowane są do osób powyżej 16 roku życia. Organizatorzy zapewniają materiały niezbędne do pracy i nauki. Cena, w zależności od poziomu warsztatów, wynosi od 400 zł do 480 zł od osoby.

Dodatkowych informacji zasięgnąć można na trzy sposoby: mailowo - warsztaty@wedelpijalnie.pl, telefonicznie – (22) 827 29 16 lub bezpośrednio w Pijalni Czekolady E.Wedel przy ul. Szpitalnej 8 w Warszawie.

Joanna Hamdan 7531 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }