Ormiańskie i gruzińskie smaki

Od niedawana w łódzkiej Manufakturze można zasmakować potraw kuchni Kaukazu w restauracji Lavash.

Można w niej zjeść chaczapuri i khinkali, w menu znajdują się też mięsa, wypieki, tradycyjne konfitury, sery i wędliny, a także spory wybór regionalnych win i koniaków.

W kuchni Kaukazu kluczową rolę odrywają przyprawy, nie brakuje ich też w restauracji Lavash. Można je znaleźć między innymi w herbacie, parzonej w samowarze.

Wystrój lokalu pośrednio i bezpośrednio nawiązuje do ormiańskich wzorców estetycznych, jednocześnie wnętrze jest lekkie, stylowe i nowoczesne. Projektanci umiejętnie połączyli elementy symboliki, historii i tradycji z surową cegłą, charakterystyczną dla Manufaktury.

Sercem Lavash, a zarazem atrakcją jest tonir – tradycyjny ormiański piec. W podłodze restauracji zainstalowano szybę, przez którą można obserwować proces wypiekania pieczywa.

Joanna Hamdan 7548 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }