Przeciętna rodzina wyrzuca rocznie do śmieci 2 tys. zł

Aż 235 kg żywności marnuje rocznie statystyczny Polak. Oznacza to, że wyrzuca codziennie 2/3 kg jedzenia. To odpowiednik 2 tys. zł na gospodarstwo domowe.

Tak przynajmniej wynika z jedynych dostępnych badań udostępnionych 12 lat temu przez Eurostat. Tylko w Polsce marnowało się wówczas co roku 9 mln t żywności, przy czym jedna trzecia tej masy przypadała na konsumentów, a dwie trzecie - na łańcuch produkcyjno-dostawczo-transportowy. Ponieważ w ostatnich latach przemysł bardzo usprawnił procedury, po jego stronie ilość wyrzucanej żywności powinna być dziś niższa.

Żeby to sprawdzić, Federacja Polskich Banków Żywności ogłosiła Program Racjonalizacji i Ograniczenia Marnotrawstwa (PROM), który ma być kompleksowym badaniem marnowania żywności. Ma ono nie tylko zmierzyć, ile żywności obecnie marnuje się w Polsce obecnie, ale i wypracować metodologię, która umożliwi badanie tego zjawiska na bieżąco i raportowanie go do UE.

Badanie obejmie całą drogę żywności "od pola do talerza". Ma służyć także zmianie legislacji - dziś organizacje wspomagające głodnych i niedożywionych Polaków (szacuje się, że jest ich 1,6 mln, to niemal tyle, ilu mieszkańców ma Warszawa) nie mogą korzystać z żywności, której zalecany termin do spożycia minął, choć nadają się one do spożycia, np. ryż, kasze, makarony.

Tymczasem Banki Żywności często dostają od sieci produkty o bardzo krótkim terminie przydatności. - Współpraca z sieciami układa się bardzo dobrze - mówi Marek Borowski, prezes Federacji Polskich Banków Żywności. - W 2015 r. otrzymaliśmy od sieci 1,5 tys. ton żywności, rok później - trzy razy tyle, a w ubiegłym roku już 8 tys. ton - wylicza.

W ciągu roku Banki Żywności zagospodarowują 80 tys. ton jedzenia.

Pieczywo i warzywo

Z badania Kantar Millward Brown przeprowadzonego w sierpniu 2018 r. na reprezentacyjnej próbie 508 Polaków wynikło, że najczęstszym powodem wyrzucania przez konsumentów produktów spożywczych jest przegapienie upływu terminu przydatności do spożycia (29 proc.), a następnie zbyt duże zakupy (20 proc.) oraz zbyt duże porcje (15 proc.). Warto jednak zauważyć, że udział tych odpowiedzi w ostatnich latach spadł, co może świadczyć o coraz większej świadomości Polaków, podobnie jak fakt, że odsetek przyznających się do marnowania żywności wzrósł do 42 proc. Najczęstszą odpowiedzią o częstotliwość wyrzucania jedzenia była "kilka razy w miesiącu" (35 proc.), jednak aż co dziesiąty ankietowany przyznał się do wyrzucania jedzenia aż kilka razy w tygodniu. Dlatego FPBŻ zainicjowała dwuletni projekt "EkoMisja Nie Marnuję", w ramach którego m.in. odbędzie się 400 warsztatów w 200 szkołach, które zaangażują 4 tys. uczniów. Ich uczestnicy będą inspirowani do zakładania Szkolnych Klubów Niemarnowania.

Powstała także platforma edukacyjna, na której obecnie trwa konkurs na "ekoselfie". W ramach projektu zorganizowana została także kampania "Marnując żywność, marnujesz planetę", której symbolem jest zepsuta pomarańcza, na której pleśń układa się jak kontynenty na Ziemi.

Ze wspomnianych badań Kantar Millward Brown wynika, że Polacy najczęściej wyrzucają pieczywo (49 proc.), owoce (46 proc.), wędliny (45 proc.) i warzywa (37 proc.).

Magdalena Weiss 1657 Artykuły

Niepoprawna recydywistka - związana z "Handlem" w latach 1999-2005 i ponownie od 2016 r. Tropi najnowsze trendy na rynku FMCG i zmiany w gospodarce. Amatorka kuchni greckiej i bibliotek publicznych. Mieszka kątem u trzech kotów.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }