Makro świętuje 100. rocznicę niepodległości

Z tej okazji sieć hurtowni rozpoczyna Kulinarne Zjednoczenie Polski - edycję specjalną programu Polskie Skarby Kulinarne.

Kulinarne Zjednoczenie Polski to projekt, do udziału w którym Makro Polska zaprosiło szefów kuchni z całego kraju. Stworzyli oni grono ambasadorów oraz wspólnie zinterpretowali historyczne receptury, pochodzące z różnych regionów i kuchni XIX i XX-wiecznej Polski: z terenów pod wpływami rosyjskimi, pruskimi i austriackimi, kuchni żydowskiej i wojskowej (w tym także przepisy na ulubione potrawy Józefa Piłsudskiego). Selekcji  receptur dokonał profesor Jarosław Dumanowski, kierujący Centrum Dziedzictwa Kulinarnego na Wydziale Nauk Historycznych Uniwersytetu Mikołaja Kopernika w Toruniu, który również odczytał je i opracował w ich oryginalnym brzmieniu.

Szefowie kuchni nie tylko przełożyli dawne przepisy na język współczesnej gastronomii, ale wzbogacili je także o elementy charakterystyczne dla regionów czy kuchni, które na co dzień reprezentują. W tym celu szefowie kuchni - ambasadorzy z całej Polski przyjechali do Akademii Inspiracji Makro w Warszawie na specjalne warsztaty, podczas których wspólnie interpretowali receptury.

Receptury wzbogacone o opowieść historyczną prof. Jarosława Dumanowskiego wraz z nowoczesnymi interpretacjami szefów kuchni – ambasadorów, zostaną opublikowane w książce "Sto receptur na sto lat niepodległości (1918-2018)". Książka w wydaniu polsko-angielskim trafi m.in. do ambasad Polski na świecie, szkół gastronomicznych oraz restauracji i hoteli w całej Polsce. Partnerami książki są: Polski Karp – Organizacja Producentów zrzeszająca gospodarstwa rybackie z całej Polski, które hodują karpia w tradycyjny sposób, Zakłady Tłuszczowe "Kruszwica" – przetwórca nasion oleistych i producent tłuszczów roślinnych oraz grupa mleczarska Mlekovita. Książka dostępna będzie również w wersji elektronicznej na stronie www.polskie-skarby-kulinarne.pl.

Ponadto w ramach projektu w dniach od 5 do 11 listopada odbędzie się Tydzień Kuchni Polskiej. W akcji udział wezmą najlepsze lokale w całej Polsce m.in. z Warszawy, Krakowa, Zakopanego, Trójmiasta, Poznania, Wrocławia, Szczecina czy Katowic. Wprowadzą one specjalne menu, złożone z potraw pochodzących z kuchni pruskiej, austriackiej, rosyjskiej, wojskowej i żydowskiej, którym towarzyszyć będzie narracja prowadzona przez prof. Jarosława Dumanowskiego.

Inauguracja edycji specjalnej programu Polskie Skarby Kulinarne – Kulinarne Zjednoczenie Polski odbyła się 4 października w Forcie Mokotów – Szarotka w Warszawie. W wydarzeniu udział wzięło kilkaset osób, w tym przedstawiciele branży gastronomicznej, liderzy opinii oraz uczniowie szkół i klas gastronomicznych, którzy rozwijają swoje umiejętności kulinarne w ramach organizowanego przez Makro Polska programu odpowiedzialności społecznej Szef dla Młodych Talentów.

Joanna Hamdan 7332 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }