Mlekovita otwiera fabrykę proszków mlecznych

To kluczowa inwestycja i największa w historii firmy.

Na zdjęciu: Dariusz Sapiński, prezes zarządu Grupy Mlekovita oraz Jadwiga Emilewicz, minister przedsiębiorczości i technologii, która uczestniczyła w uroczystości

- Budowa fabryki proszków mlecznych w centrali Grupy Mlekovita w Wysokiem Mazowieckiem to kluczowa inwestycja i największa w historii firmy. Celem, jaki sobie zakładamy przy okazji tej inwestycji, jest osiągnięcie pozycji lidera rynku proszków mlecznych nie tylko w Polsce, ale i w Europie Środkowo-Wschodniej – mówił Dariusz Sapiński, prezes zarządu Grupy Mlekovita.

Zdaniem producenta dzięki fabryce Mlekovita będzie mogła pochwalić się kolejnych wzrostem. Produkty mleczne w proszku, które są lub będą wytwarzane w nowej fabryce, to głównie takie, których Mlekovita wcześniej nie posiadała w swojej ofercie handlowej, m.in.: produkty mleczne w proszku w standardzie odżywek dla dzieci, koncentrat białek mleka, mleko instant i wiele innych ciekawych, innowacyjnych wyrobów, w tym produkty dla osób aktywnych i profesjonalnie zajmujących się sportem. Część z nich już pojawiła się na rynku – m.in. koncentraty białek serwatkowych WPC 80 Super Body Active i Herkules czy mleko w proszku instant.

Podczas inauguracji zakładu w Wysokiem Mazowieckiem, która miała miejsce 1 października, prezes Dariusz Sapiński zaznaczył, że mimo iż fabryka proszków mlecznych to najistotniejsza z ostatnich inwestycji, to w 2018 r. Mlekovita rozwijała się także w innych aspektach. W tym roku do Grupy dołączyły 2 nowe zakłady: w Kaliszu z jej oddziałem w Koźminie Wielkopolskim oraz w Świeciu, pozwalając na włączenie do asortymentu pod marką Mlekovita takich nowych produktów jak ser Mascarpone Kucmistrza czy Wypasione śmietankowe serki kanapkowe.

Nowe inwestycje to również m.in.: zwiększenie zdolności produkcyjnych w Baranowie, modernizacja oczyszczalni ścieków oraz nowa kotłownia wraz z produkcją ciepła i energii w Trzebownisku czy instalacja najnowocześniejszej linia do produkcji sera topionego (dedykowanego głównie do burgerów i tego typu zapiekanych przekąsek) w Wysokiem Mazowieckiem.

W tym roku i następnych latach planowane są kolejne znaczące inwestycje, m.in. budowa nowej serowni w centrali Grupy Mlekovita.

Obecnie Grupa Mlekovita to 20 zakładów produkcyjnych, 32 własne centra dystrybucyjne, ponad 100 sklepów firmowych Mlekovitka i oferta ponad 1000 produktów.

Joanna Hamdan 7684 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }