Na podatnym gruncie

Dzięki trafieniu w odpowiednim momencie w rodzące się nowe trendy konsumenckie kategoria warzyw na patelnię rozwinęła się w drugi największy segment rynku mrożonek.

Dziś trudno w to uwierzyć, ale warzywa na patelnię, które obecnie zajmują w sklepowych lodówkach poczesne miejsce, to kategoria wykreowana na polskim rynku całkowicie od zera przez firmę Hortex dopiero przed kilkunastu laty. Tymczasem z danych firmy CMR wynika, że w sklepach małoformatowych w całym kraju można znaleźć produkty z tej kategorii aż 25 wytwórców.
 
Niektórzy, zwłaszcza lokalni, mają tylko jeden lub dwa warianty, inni – jak Hortex, Iglotex czy Frosta – bogaty wybór. Mimo to z danych CMR wynika, że najlepiej sprzedającym się w sklepach do 300 mkw. produktem wciąż jest klasyczna wersja podstawowa, czyli Warzywa na patelnię Hortex (brokuły, marchew, czerwona papryka, zielona fasolka szparagowa, kukurydza, ziemniaki i cebula). Na drugim miejscu plasują się Warzywa na patelnię Hortex z przyprawą włoską (brokuły, marchewka, kukurydza, groszek cukrowy, seler plus saszetka z ziołami), a następnie Warzywa na patelnię Hortex z ziołami i papryką. Czwartym ulubionym wariantem Polaków z oferty Hortexu są Warzywa na patelnię z koperkiem – wynika z danych CMR. W ofercie Iglotexu i Hortino również liderami są klasyczne warianty.
 
Gdyby potraktować zbiorczo kategorię warzyw na patelnię i dań gotowych mrożonych, okazałoby się, że Warzywa na patelnię to drugi ulubiony produkt Polaków, po paluszkach rybnych, a w pierwszej dziesiątce tak zdefiniowanej kategorii znalazłoby się aż sześć wariantów tego produktu.
 
Kariera tego segmentu wspierana jest przez kilka trendów konsumenckich obecnych i wzmacniających się nie tylko na polskim rynku. Pierwszy to oczywiście moda na bycie fit – zdrowe jedzenie, aktywność fizyczną (na którą trudno znaleźć czas, gdy się godzinami stoi przy kuchni). Produkt dzięki obecności wielu warzyw i przypraw jest różnorodny w smaku, zdrowy, i ma mało kalorii – w zależności od składu w 100 g warzyw na patelnię jest od 27 do 69 kilokalorii. Wszystko to sprawia, że zwłaszcza mieszkańcy miast – zabiegani, zapracowani i z mniejszym dostępem do świeżych warzyw – chętnie sięgają po zdrowe „gotowce”.
 
Drugim trendem wspierającym sprzedaż tego segmentu jest moda na gotowanie, trwająca niezmiennie od kilku lat, wspomagana przez kulinarne doświadczenia z zagranicznych wyjazdów, programy kulinarne, blogi, a nawet filmy fabularne. Producenci, podchwytując ten trend, podają na swoich stronach internetowych rozmaite przepisy na potrawy wykonane na bazie ich produktów. Niektórzy czynią to również na opakowaniu, np. Hortex, który na każdym wariancie proponuje inną potrawę: frittatę, warzywa pod beszamelem, zapiekankę warzywną lub wiejską, warzywne curry, lasagne czy fajitas. Różnorodność etniczna tych dań nie jest przypadkowa: Polacy poznali zagraniczne przysmaki zarówno dzięki podróżom, jak i restauracjom z kuchniami z całego świata.
 
Do ulubionej przez Polaków wciąż należy kuchnia włoska. Widać to również w nazwach nadawanych przez producentów. Iglotex np. proponuje pod marką Proste Historie Warzywa na patelnię orientalne, po polsku, po włosku, po hiszpańsku i po meksykańsku, uzupełniając linię wersją klasyczną oraz Warzywami na patelnię po wiejsku. Hortino z kolei proponuje pod marką Poltino (poza wersją bazową) Warzywa na patelnię z przyprawą paryską, rzymską i staropolską. W ofercie Frosty konsumenci wybierać mogą między Warzywami na patelnię toskańskimi, francuskimi, meksykańskimi, orientalnymi oraz chińskimi. Jest też linia szeregująca warianty według kolorów: Warzywa na patelnię czerwone, zielone i żółte.
 
Moda na zdrowie i gotowanie zaowocowała także linią warzyw wstępnie podgotowanych na parze. Wprowadziło ją Bonduelle pod nazwą Już przygotowane na parze. W tej serii producent oferuje Mieszankę warzywną Paryską, Mieszankę warzywną Kalifornia, Mieszankę warzywną Italia oraz Polskie Warzywa na patelnię. Dzięki temu, że produkt przed mrożeniem jest wstępnie obrobiony, przygotowanie takiego dania zajmuje tylko 3-5 minut, podczas gdy przygotowanie tradycyjnych Warzyw na patelnię zabiera „aż” 10 minut.
 
Magdalena Weiss 1701 Artykuły

Niepoprawna recydywistka - związana z "Handlem" w latach 1999-2005 i ponownie od 2016 r. Tropi najnowsze trendy na rynku FMCG i zmiany w gospodarce. Amatorka kuchni greckiej i bibliotek publicznych. Mieszka kątem u trzech kotów.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }