23 września - święto śliwki

To nie tylko pierwszy dzień astronomicznej jesieni. W tym dniu swoje święto obchodzi także ten owoc, który stał się symbolem nadchodzącej nowej pory roku.

By poczuć w pełni wyjątkowe smaki jesiennych skarbów, warto sięgnąć po śliwki suszone, które zapewnią słodkie chwile przyjemności przy filiżance rozgrzewającej herbaty. Są nie tylko doskonałą alternatywą dla słodyczy, ale także świetnie sprawdzą się w naszej kuchni! Z suszonych śliwek przyrządzimy wyśmienite dżemy, przeróżne desery, koktajle, kompoty, smakowite sosy śliwkowe czy aromatyczne pieczenie z nadzieniem z suszonych śliwek.

Szczególnie polecamy te niesiarkowane, w 100% naturalne – znajdziemy je w gamie bakalii bez konserwantów Helio Natura. Śliwki suszone Helio Natura nie zawierają bowiem typowego dla tej grupy produktów kwasu sorbowego (E200) i jego soli (E202, E203), ani dwutlenku siarki (E220). Dzięki temu charakteryzuje je naturalnie wyjątkowy smak, naturalnie ciemny kolor, a jednocześnie są naturalnie zdrowe. Śliwki suszone znane są ze swych właściwości wspomagających prawidłowe funkcjonowanie jelit oraz wyróżniają się wysoką zawartością błonnika, dzięki czemu owoce te mają niezwykle korzystny wpływ na pracę układu pokarmowego.

Śliwki Helio Natura nie tylko doskonale poprawiają przemianę materii, ale także są źródłem cennych witamin A i B6, które pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu układu odpornościowego oraz ryboflawiny (B2) i miedzi- składników niezbędnych w ochronie komórek przed stresem oksydacyjnym. Ponadto Śliwki suszone Helio Natura pomogą nam zadbać o prawidłowe ciśnienie krwi, gdyż w ich składzie znajdziemy potas, a przy tym charakteryzują się też niską zawartością sodu.

Są pyszne, świetnie smakują i co najważniejsze dostarczają nam cennych składników odżywczych. Śliwki suszone Helio Natura to doskonała pełnowartościowa, naturalnie zdrowa przekąska, która osłodzi nam jesienną aurę za oknem, ale też pozwoli wyczarować w kuchni prawdziwe rarytasy. Pamiętajmy zatem o śliwkach nie tylko w dniu ich święta, ale szczególnie jesienią sięgajmy po nie na co dzień, ciesząc się ich smakiem i korzystając jak najwięcej z tych cennych darów natury!  

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }