Jabłka w kuchni polskiej Biedronki

Ponad 72 mln kg jabłek i gruszek kupili klienci Biedronki w 2017r. Teraz sieć prezentuje kolejną odsłonę "Kuchni polskiej" zachęcając do kulinarnej podróży po kraju - od galicyjskiej karkówki zapiekanej w jabłkach z kurkami po kresowego szczupaka z musem jabłkowym.

Biedronka jest jednym z największych w Polsce odbiorcą rodzimych jabłek i gruszek. Aż 99 proc. tych owoców pochodzi od 15 dostawców z Mazowsza, Lubelszczyzny, Sądecczyzny i Małopolski.

- Jabłka jonagold, szampion i ligol oraz gruszki lukasówka i konferencja to odmiany najczęściej wybierane przez naszych klientów. Wspólnie z dostawcami odtwarzamy również dawne odmiany, czego przykładem może być antonówka, która okazała się dużym sukcesem – mówi Marek Walencik, dyrektor kategorii owoców i warzyw w Biedronce.

Wszystkie owoce sprzedawane są w kartonach FSC, a plastikowe wytłoczki otulające jabłka zostały zamienione na papierowe, by chronić owoce w sposób bardziej przyjazny dla środowiska.

Oferta zaprezentowana w folderze: „Dumni z tego, co nasze. Kuchnia polska” obowiązuje od 10 do 22.09 br. lub do wyczerpania zapasów. Obok przepisów galicyjskich i kresowych na potrawy z jabłek, zaprezentowano w nim dania typowe dla kuchni Pomorza i Kaszub – flądrę w sosie koperkowym, polędwiczki z rydzami, kuchni mazurskiej – plince z pomoćką, kuchni Podlasia – steki z babką ziemniaczaną, kuchni Wielkopolski – perliczka po poznańsku, kuchni Mazowsza – flaki po warszawsku.

 

Ilona Mrozowska 2737 Artykuły

W „Handlu” od 2005 r. Blisko tematyki przemysłowej i producenckiej. Właścicielka białej kulki, czyli szynszyli o imieniu Tula.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }