Ruszyła Akademia Smaku Sokołów

To projekt firmy Sokołów skupiający blogerów i ekspertów różnych dziedzin, propagujący zdrowy tryb życia oraz zbilansowaną dietę.

W środę 5 września blogerzy i dziennikarze spotkali się w restauracji Okrąglak Beef&Beer w Warszawie.

Goście Akademii Smaku Sokołów poznawali tajniki zdrowej wołowiny, a przy okazji mieli możliwość spotkania z ekspertem browarnictwa, który zaprosił ich do świata piwa i jego tajemnic.

- Akademia Smaku Sokołów za cel stawia sobie promocję zdrowego trybu życia, poprzez propagowanie sztuki kulinarnej zgodnej z najnowszymi trendami żywieniowymi. Cieszymy się, że nasze pomysły trafiają do kolejnych osób, a Akademia rozszerza działanie o kolejne miejsca, takie jak restauracja Okrąglak Beef&Beer - powiedział Marcin Bałanda, dyrektor ds. PR i komunikacji w firmie Sokołów.

Merytoryczną część warsztatów rozpoczął Dominik Moskalenko - szef kuchni Okrąglaka oraz ekspert kulinarny firmy Sokołów. W swoim krótkim, połączonym z prezentacją wykładzie, opowiedział uczestnikom, jakim mięsem jest wołowina i jak wygląda proces jej obróbki. Szef kuchni przybliżył też temat sezonowania wołowiny i wyjawił sekret przygotowywania mięsa o idealnej kruchości.

Po teorii przyszedł czas na praktykę. Przy kilku stanowiskach w restauracyjnym ogródku blogerzy i dziennikarze przygotowywali tatara z polędwicy wołowej oraz sałatkę z bavette. Głównymi bohaterami przystawek były produkty z linii Uczta Qulinarna - serii certyfikowanej jakości wołowiny Sokołów, przygotowanej z zachowaniem najwyższych światowych standardów.

Po pierwszym, wspólnym posiłku przyszedł czas na wykład zaproszonego gościa – Łukasza Sternickiego z Kompanii Piwowarskiej. Ekspert opowiedział o historii piwa, podstawowych sposobach warzenia i fermentacji oraz przybliżył temat piwnego food pairingu - czyli sztuki dopasowywania gatunków piwa do konkretnych dań i smaków. Po degustacji piw IPA, ciemnego oraz pszenicznego przyszła pora na kolejny punkt programu – przygotowywanie dania głównego

Zaproszeni goście, pod okiem Dominika Moskalenko, przygotowali tradycyjnego burgera wołowego oraz steka z antrykotu. Uczestnicy mieli szansę spróbować dwóch rodzajów wołowiny – sezonowanej na sucho oraz mokro.

W przygotowaniu idealnej wołowiny może być pomocna aplikacja mobilna Stek Timer Sokołów, przygotowana we współpracy z doświadczonymi ekspertami. Aplikacja zawiera porady oraz określa precyzyjny czas wysmażenia steka.

Kulinarne inspiracje z wykorzystaniem wołowiny Sokołowa znaleźć można na stronach: www.sokolow.pl, www.smakidobregozycia.pl oraz na kanale YouTube Sokołów TV.

Joanna Hamdan 7172 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }