Wiemy, kto wymyślił... dietę śródziemnomorską

Zaczęło się od chorób serca.

Twórcą koncepcji diety śródziemnomorskiej i odkrywcą jej pozytywnego wpływu na organizm jest amerykański biolog Ancel Keys. Zauważył on, że amerykańskich przedsiębiorców, którzy należeli do najlepiej odżywiających się osób w Stanach, Zjednoczonych, charakteryzował wysoki wskaźnik chorób serca. Z kolei po II wojnie światowej w południowej Europie, mimo biedy i braku żywności zachorowalność gwałtownie spadła. Ponadto zaobserwował, że na południu Włoch żyło najwięcej stulatków na świecie.

Postawił w latach 50. XX w. hipotezę, że dieta o niskiej zawartości tłuszczu zwierzęcego, taka jak nad basenem Morza Śródziemnego, chroni przed chorobami serca, a bogata w tłuszcze zwierzęce do nich prowadzi. Koncepcję diety śródziemnomorskiej opracował na początku lat 60., wzorując się na produktach typowych dla kuchni Krety, znacznej części reszty Grecji i południowych Włoch. Keys wraz żoną Margaret, która była chemikiem, przedstawił zasady diety w publikacji w połowie lat 70. Jednak zaczęto ją doceniać dopiero pod koniec XX w., w latach 90.

Ancel Keys umarł w 2004 r. tuż przed 101 urodzinami. Prawie 30 lat spędził we Włoszech.

Barbara Mikusińska 774 Artykuły

Współtwórczyni „Handlu”. Od początku jego istnienia, czyli od 1993 r., redaktor naczelna. Globtroterka.