Sos Tabasco świętuje 150. urodziny

Był rok 1868, gdy Edmund McIlhenny wyhodował swoje pierwsze papryczki tabasco i wyprodukował z nich słynny dziś sos.


Dziś firmę McIlhenny Company prowadzi już piąte pokolenie rodu, z Anthonym A. Simmonsem, praprawnukiem Edmunda na czele jako prezesem. Sos Tabasco sprzedawany jest w 185 krajach świata, a jego etykiety drukowane są w 22 językach i dialektach.

Sos Tabasco niezmiennie zawiera trzy w pełni naturalne składniki: dojrzewający przez trzy lata w dębowych beczkach zacier z papryczki tabasco, destylowany ocet wysokiej jakości oraz szczyptę soli. Wszystkie składniki pozyskiwane są bezpośrednio na Avery Island w Louisianie.

Rodzinę sosów Tabasco tworzą cztery produkty: najłagodniejszy Green Pepper Sauce z zielonych papryczek jalapeno, nieco ostrzejszy Chipotle Sauce z papryczek jalapeno wędzonych nad ogniem z drzewa pekanowca, klasyczny Tabasco oraz najostrzejszy Habanero Sauce, wytworzony z superostrych papryczek habanero zmieszanych z mango, papają, tamaryndem, bananem, imbirem i czarnym pieprzem.

Firma świętuje jubileusz przez cały rok. Rozpoczęła już w styczniu specjalnym wystawieniem w Nowym Orleanie XIX-wiecznej opery „Tabasco: opera komiczna”, która w całości nie była wystawiana od ponad stulecia. Następnie obchody przeniosły się do Nowego Jorku, Londynu i Szanghaju, gdzie McIlhenny Company zapraszał miłośników swojego produktu i szefów kuchni na rozmaite wydarzenia, jak np. tygodnie kulinarne. Przez cały rok publikuje także na swojej stronie niebanalne przepisy z użyciem sosu Tabasco.

W Polsce sosy Tabasco są w portfolio firmy Develey.

Magdalena Weiss 1587 Artykuły

Niepoprawna recydywistka - związana z "Handlem" w latach 1999-2005 i ponownie od 2016 r. Tropi najnowsze trendy na rynku FMCG i zmiany w gospodarce. Amatorka kuchni greckiej i bibliotek publicznych. Mieszka kątem u trzech kotów.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }