6 sierpnia to Międzynarodowy Dzień Musztardy

Tradycyjny sos z gorczycy do mięs i wędlin to nieodłączny kompan grillowych uczt. I właśnie w środku grillowego sezonu ma swoje święto.

Musztarda jest z najpopularniejszych dodatków do dań. Na świecie istnieje blisko 4 tysiące rodzajów i smaków. Choć musztarda nie jest dodatkiem drogim, wartość jej sprzedaży w 2017 roku w sklepach do 300 mkw. stanowiła ponad połowę wartości sprzedaży keczupów.

Za tym zimnym sosem składającym się głównie z gorczycy stoi wielka historia. W Ameryce miłośnicy tego dodatku do hamburgerów i hot dogów otworzyli jego muzeum, a od 1991 roku w pierwszą niedzielę sierpnia produkt ten obchodzi swoje międzynarodowe święto. Niegdyś była afrodyzjakiem i lekiem na reumatyzm, dziś króluje podczas grilla jako dodatek do pieczonych kiełbasek, aromatycznej karkówki, sałatkowych sosów vinaigrette czy marynat. Miłośnikom łagodnych smaków poleca się musztardę delikatesową, stołową lub francuską, z kolei wszyscy wielbiciele ostrych i wyrazistych smaków powinni zdecydować się na musztardę sarepską lub rosyjską. Z danych firmy CMR, w 2017 roku w sklepach małoformatowych najlepiej sprzedawały się musztardy sarepska i stołowa, które zajęły pięć pierwszych miejsc w rankingu najczęściej trafiających do koszyka produktów w tej kategorii. Polscy gustują także w musztardach z dodatkiem chrzanu czy miodu.

Oto dwa przepisy na przysmaki z grilla, autorstwa firmy Konspol:

Kiełbaski z sosem bazyliowo-musztardowym

Składniki:

  • 8 kiełbasek śląskich

  • 4 łyżki musztardy

  • 3 łyżeczki miodu

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka soku z cytryny

  • kilka listków bazylii

 

Przygotowanie:

Rozgrzewamy ruszt do wysokiej temperatury, kiełbaski nacinamy i grillujemy przez około 15 minut, obracając je co jakiś czas na drugą stronę. Następnie szykujemy sos. W miseczce łączymy musztardę z miodem, dodajemy łyżeczkę oliwy z oliwek i mieszamy do momentu aż powstanie jednolita konsystencja. Na sam koniec dodajemy sok z cytryny i drobno posiekane liście bazylii. Tak przygotowany sos podajemy w towarzystwie grillowanych kiełbasek.

 

Kiełbasa w koperkowo-musztardowej glazurze

Składniki:

  • ½ kiełbasy śląskiej z kurczaka

  • pęczek świeżego kopru

  • 3 łyżki musztardy francuskiej

  • 1 ząbek czosnku

  • 1 łyżeczka oliwy z oliwek

  • 1 łyżeczka soku z limonki

  •  

    1 łyżeczka miodu

  • pieprz, sól do smaku

     

    Przygotowanie:

    W miseczce mieszamy musztardę francuską, sok z limonki, miód i oliwę z oliwek. Następnie dodajemy do sosu przeciśnięty przez praskę czosnek i drobno posiekany koperek. Całość doprawiamy pieprzem i solą. Kiełbasę kroimy na mniejsze części, nacinamy, kładziemy do marynaty i wstawiamy do lodówki na 4 godziny. Po upływie wskazanego czasu, grillujemy kiełbasę przez około 10 minut z każdej strony. Jeśli chcemy, by miała jeszcze więcej smaku, posmaruj ją przygotowaną wcześniej marynatą na ostatnim etapie grillowania.

Zdjęcie: Shutterstock

Magdalena Weiss 1471 Artykuły

Niepoprawna recydywistka - związana z "Handlem" w latach 1999-2005 i ponownie od 2016 r. Tropi najnowsze trendy na rynku FMCG i zmiany w gospodarce. Amatorka kuchni greckiej i bibliotek publicznych. Mieszka kątem u trzech kotów.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }