Dojlidy zapraszają na zwiedzanie browaru

Należący do Kompanii Piwowarskiej Browar Dojlidy kończy właśnie 250 lat. Z okazji jubileuszu 1 września zaprosi 250 osób na urodzinową wycieczkę po browarze. Zmieni też wygląd Żubra.

– Z okazji 250-lecia naszego browaru rozdamy 250 bezpłatnych wejściówek. Na osoby, które staną się ich szczęśliwymi posiadaczami, będą czekać nasi przewodnicy, którzy opowiedzą o historii browaru i o tym, jak powstaje Żubr, najbardziej lubiane piwo w Polsce. To będzie również niepowtarzalna okazja, aby porozmawiać z pracownikami, których z browarem łączy czasem kilkupokoleniowa historia – mówi Jacek Winiarski, dyrektor Browaru Dojlidy. Wejściówki będzie można zdobyć między innymi w lokalnej prasie i radiu. Goście browaru jako jedni z pierwszych zobaczą go w zupełnie nowej odsłonie, gdyż zespół marki Żubr pracuje obecnie nad jego rebrandingiem.

Dojlidzki browar powstał w 1768 r. z inicjatywy hetmana wielkiego koronnego Jana Klemensa Branickiego. Początkowo warzył piwo wyłącznie na użytek miejskiej karczmy. Jako jedyny z licznych niegdyś białostockich browarów przetrwał do dziś. Po drodze miał szczęście do znamienitych nazwisk – po hetmanie Branickim prowadzili go inni właściciele okolicznych dóbr: Radziwiłłowie, Lubomirscy i Rüdigerowie. Przymusową przerwę w działalności przyniósł mu początek XX stulecia. Choć zawirowania I wojny światowej oszczędziły zabudowania browaru, w 1915 r. Rosjanie zrabowali całe jego wyposażenie.

Na piwną mapę Polski browar dojlidzki powrócił dopiero dekadę później, ale za to w wielkim stylu. Pod koniec lat 20. XX wieku zajmował w kraju siódme miejsce pod względem produkcji, a warzone w nim piwo sprzedawano w 40 składach na wschodnich kresach Rzeczpospolitej m. in. w Grodnie, Brześciu czy Wilnie. Jego smakiem mogli cieszyć się także warszawiacy. Zniszczony przez pożar w 1944 r., browar w Dojlidach nie przetrwał II wojny światowej. Piwo na powrót zaczęto tu warzyć w 1954 r., a produkcja trwa bez przerwy do dziś.

Pod skrzydła Kompanii Piwowarskiej Browar Dojlidy trafił w 2003 r. Nowy właściciel wzbogacił białostocki browar o nową linię rozlewniczą, warzelnię, piwnice i magazyn wyrobów gotowych. Dzięki inwestycjom moce produkcyjne Browaru Dojlidy w ciągu czterech lat wzrosły niemal trzykrotnie. Dziś sięgają 2,2 mln hl, czyli około 440 mln butelek piwa rocznie.

Jak podaje producent, powstające w białostockim browarze piwo Żubr, kiedyś znane wyłącznie piwoszom w regionie, dziś jest piwną marką numer jeden w Polsce i drugą największą marką eksportową Kompanii Piwowarskiej.

Magdalena Weiss 1594 Artykuły

Niepoprawna recydywistka - związana z "Handlem" w latach 1999-2005 i ponownie od 2016 r. Tropi najnowsze trendy na rynku FMCG i zmiany w gospodarce. Amatorka kuchni greckiej i bibliotek publicznych. Mieszka kątem u trzech kotów.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }