Polmlek wprowadza ekoprodukty

Producent serów, twarożków, śmietan, masła i jogurtów uzyskał certyfikat produktów ekologicznych i wprowadza do dystrybucji linię serów ekologicznych Warmia oraz ekologiczne Masło Ekstra.

Na razie na rynek trafią najpopularniejsze sery żółte typu holenderskiego: Gouda i Edamski, a także wiórkowana Mozzarella oraz Masło Ekstra. Wszystkie powstają z ekologicznego mleka i są certyfikowane europejskim logo produkcji ekologicznej.

- Nasze produkty na bazie mleka ekologicznego posiadają wspólnotowe logo "Euroliścia", co oznacza, iż powstały zgodnie z obowiązującymi w Europie regułami rolnictwa ekologicznego - mówi Marta Tomaszewska, dyrektor marketingu w Grupie Polmlek. - Surowe europejskie kryteria są weryfikowane na każdym etapie produkcji, począwszy od tego, czym karmiona jest krowa, poprzez cały proces przetwarzania aż do wyrobu gotowego - dodaje.

Na razie Polmlek prowadzi rozmowy z sieciami detalicznymi na temat dystrybucji; zaawansowane są negocjacje z Carrefourem, trwają też rozmowy z Lidlem. W obu tych sieciach ekologiczne produkty z Polmleku powinny pojawić się jeszcze w wakacje. Wyroby ze znakiem "eko" dostępne mają być także w kanale tradycyjnym. Na razie można je kupić w czterech sklepach firmowych Polmleku: w Lidzbarku Warmińskim, Makowie Mazowieckim, Raciążu oraz Warszawie przy ulicy Hożej. W dalszych planach są kolejne produkty: ser żółty Morski oraz serki wiejskie Maćkowy (lekki i klasyczny).

- Cena produktu na półce zależeć będzie id marży detalisty, ale oczywiście wytworzenie produktu ekologicznego jest droższe niż klasycznego - potwierdza Marta Tomaszewska. - W zależności od rodzaju wyrobu i dostawcy koszty mogą być wyższe o od 20 proc. do nawet 50 proc. - szacuje.

Gospodarstwa ekologiczne w procesie uprawy roślin i hodowli zwierząt muszą przestrzegać ściśle określonych zasad: nie wolno im wykorzystywać środków chemicznych, antybiotyków, hormonów czy pasz GMO. Zwierzęta przebywają na wolnym wybiegu i karmione są ekologiczną paszą - zazwyczaj z własnego gospodarstwa.

Magdalena Weiss 1587 Artykuły

Niepoprawna recydywistka - związana z "Handlem" w latach 1999-2005 i ponownie od 2016 r. Tropi najnowsze trendy na rynku FMCG i zmiany w gospodarce. Amatorka kuchni greckiej i bibliotek publicznych. Mieszka kątem u trzech kotów.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }