OSM Piaski ma powody do świętowania

Wzrost przychodów o ponad 30 proc. w stosunku do roku ubiegłego, nowe produkty, rozszerzenie sieci sprzedaży, rebranding marki, a także inwestycje w linie produkcyjne - Okręgowa Spółdzielnia Mleczarska w Piaskach w dobrej kondycji obchodzi 70-lecie działalności.

OSM w Piaskach powstała 1 stycznia 1948 r. i dzisiaj należy do jednych z najbardziej dynamicznie rozwijających się firm w branży mleczarskiej. Spółdzielnia zatrudnia obecnie 140 osób, a swoje produkty sprzedaje głównie w woj. lubelskim i na rynku warszawskim. Oferta spółdzielni obejmuje wyroby bez dodatku mleka w proszku, konserwantów i ulepszaczy.

- Od początku działalności na pierwszym miejscu stawiamy zdrowie oraz zadowolenie naszych klientów. Dlatego dbamy o to, aby na ich stołach znalazły się wyłącznie tradycyjnie wytwarzane, naturalne produkty, które „smakują jak dawniej” – podkreśla Mirosław Domański, prezes Okręgowej Spółdzielni Mleczarskiej w Piaskach.

Długoletnią tradycję wytwarzania produktów w Piaskach łączy się z analizą współczesnych trendów konsumenckich. Dlatego spółdzielnia sukcesywnie wprowadza na rynek nowe produkty oraz przywiązuje dużą uwagę do nowoczesnego wyglądu i funkcjonalności opakowań. W ostatnim czasie w sklepach pojawiły się m.in. produkty bez laktozy (kefir i jogurt naturalny typu greckiego), jogurt naturalny typ grecki o obniżonej zawartości tłuszczu (kubek 400 g) zsiadłe mleko piaseckie (miska 350 g), kefir jak dawniej (butelka 250 g) oraz twaróg piasecki półtłusty 330 g w funkcjonalnym opakowaniu otwórz/zamknij.

- Zmieniamy się, bo musimy reagować na gusta naszych klientów i wychodzić naprzeciwko ich oczekiwaniom. Odpowiedzią na nowe trendy są „czyste etykiety” na produktach z logo OSM Piaski. Promujemy je również w niestandardowy sposób, jak na przykład Kefir jak dawniej, który trafia do kibiców podczas meczów żużlowych – mówi Andrzej Grochoła, kierownik ds.marketingu OSM w Piaskach.

Warto dodać, że w roku jubileuszu spółdzielni, jej sztandarowe produkty – Kefir jak dawniej, Zsiadłe mleko Piaseckie jak dawniej i Twaróg Śmietankowy otrzymały prestiżowy certyfikat „Jakość i Tradycja”. Polska Izba Produktu Regionalnego i Lokalnego wyróżnia w ten sposób produkty żywnościowe wysokiej jakości, o tradycyjnym charakterze, posiadające unikalne cechy oraz wytwarzane według najwyższych standardów produkcyjnych.

Spółdzielnia planuje kolejne inwestycje. Jeszcze w tym roku w OSM w Piaskach ma się rozpocząć budowa działu do produkcji napojów fermentowanych. Przewidywany koszt to 8 mln zł.

 

Ilona Mrozowska 2671 Artykuły

W „Handlu” od 2005 r. Blisko tematyki przemysłowej i producenckiej. Właścicielka białej kulki, czyli szynszyli o imieniu Tula.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }