Zakażone truskawki z Polski

Szwedzi wycofują partię mrożonych truskawek z Polski, które według ich dochodzenia zawierają wirusa zapalenia wątroby typu A.

Urząd ds. zdrowia publicznego w Szwecji bada  przypadki ostatnich zakażeń wirusem zapalenia wątroby typu A - podało Foodingredients. 

Trzynaście osób zostało zarażonych tym wirusem z partii zamrożonych truskawek, które zostały przywiezione z Polski. Szwedzka Agencja Zdrowia Publicznego (Folkhälsomyndigheten), Narodowa Agencja ds. Żywności (Livsmedelsverket) i władze lokalne biorą udział w dochodzeniu, które ma miejsce po jedenastu potwierdzonych  i zgłoszeniu dwóch podejrzanych przypadków.

Zakażone osoby pochodzą z różnych regionów Szwecji i jest to dziewięć kobiet oraz czterech mężczyzn w szerokim przedziale wiekowym 11-92 lat. Wszyscy  spożywali koktajle lub desery zawierające mrożone importowane truskawki, które nie zostały podgrzane przed spożyciem.

Po analizie władze szwedzkie doszły do wniosku, że mrożone truskawki pochodzą z Polski i zawierają ten sam rodzaj wirusa zapalenia wątroby typu A. Sądzi się, że zostały sprzedane przez polską firmę do hurtownika w Szwecji, który następnie zaopatrywał różne punkty gastronomiczne i firmy cateringowe.

Rzecznik szwedzkiej agencji zdrowia publicznego poinformował FoodIngredients, że źródło zakażenia zostało potwierdzone, a identyczny genotyp IB jest identyfikowany w konkretnej partii mrożonych truskawek z Polski. To partia RASFF (2018.1813). - Jest wycofywana przez szwedzkiego dostawcę i, o ile nam wiadomo, partia została sprzedana tylko Szwecji - stwierdził rzecznik.

Według Światowej Organizacji Zdrowia (WHO) wirus zapalenia wątroby typu A przenoszony jest poprzez spożycie skażonej żywności i wody lub poprzez bezpośredni kontakt z osobą zakaźną. Objawy zwykle trwają osiem tygodni i mogą obejmować nudności, wymioty, biegunkę, żółtaczkę, gorączkę i ból brzucha. Ostra niewydolność wątroby może rzadko wystąpić, ponieważ częściej występuje u osób w podeszłym wieku.
W zakazanej żywności ten bardzo zakaźny wirus wątroby ginie w temperaturze wyższej niż 85 ° C po jednej minucie.

Barbara Mikusińska 723 Artykuły

Współtwórczyni „Handlu”. Od początku jego istnienia, czyli od 1993 r., redaktor naczelna. Globtroterka.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }