Polska piątym producentem lodów w Europie

"Zaskakujące" piąte miejsce zajął nasz kraj w produkcji zimnych przysmaków w UE. Tak skomentował wysoką pozycję Polski włoski portal Coldiretti.

To właśnie Włosi są liderami europejskiego rynku lodowego. Udało im się wyprzedzić wieloletnich dominatorów, Niemców. W 2017 r. na Półwyspie Apenińskim powstało 595 mln litrów lodów, co stanowi 19 proc. całej europejskiej produkcji.

Włoscy lodziarze co roku zużywają do produkcji 220 tys. ton mleka, 64 tys. ton cukru, 21 tys. ton świeżych owoców i 29 tys. ton innych dodatków. Na drugim miejscu są Niemcy z 515 mln litrów (16 proc.), a podium zamyka Francja z 454 mln litrów (14 proc.). Na czwartym miejscu plasuje się Hiszpania (301 mln litrów), a zaraz za nią Polska. Nad Wisłą wytwarza się 264 mln litrów lodów, czyli niemal 8,5 proc. europejskiej produkcji. Pierwszą dziesiątkę zamyka inny kraj o chłodnym klimacie - Norwegia. Tam co roku powstaje 56 mln litrów zimnych smakołyków.

Magdalena Weiss 1648 Artykuły

Niepoprawna recydywistka - związana z "Handlem" w latach 1999-2005 i ponownie od 2016 r. Tropi najnowsze trendy na rynku FMCG i zmiany w gospodarce. Amatorka kuchni greckiej i bibliotek publicznych. Mieszka kątem u trzech kotów.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }