Meble chłodnicze latem

Vitalij Tyszczenko, product manager ds. urządzeń chłodniczych w Modern-Expo, radzi jak dbać o meble chłodnicze latem i jakie są najnowsze trendy w ich projektowaniu.

Sezon letni w branży spożywczej jest szczególnym okresem - konieczne jest wtedy schładzanie większej liczby produktów. Jak przygotować meble chłodnicze na pracę w wysokich temperaturach?

Przede wszystkim w celu zachowania świeżości, najwyższej jakości oraz właściwej temperatury żywności niezbędne jest profesjonalne wyposażenie sklepu w urządzenia z odpowiednią mocą chłodniczą.

A podczas letniego sezonu w szczególności należy dbać o te urządzenia, ponieważ w tym czasie są one najbardziej narażone na awarie. Związane z nimi ryzyko można zminimalizować, przestrzegając zasad eksploatacyjnych, pilnując terminów przeglądów i dbając o to, by meble chłodnicze obsługiwał wyłącznie przeszkolony personel.

Dlaczego?

Korzystając z mebli chłodniczych należy pamiętać, by kontrolować temperaturę przechowywania żywności i wprowadzać ją do prowadzonego rejestru temperatur dla danego urządzenia chłodniczego. Ważne jest również regularne dbanie o czystość skraplacza, szczególnie w przypadku, gdy urządzenie posiada wbudowany agregat, a także nie dopuszczać do jego nadmiernego załadowania artykułami spożywczymi. Konsekwencją przeładowania urządzenia może być zaburzenie cyrkulacji powietrza w środku, jak również zalodzenie parownika oraz spadek wydajności chłodzenia.

Nieodzownym elementem każdego urządzenia chłodniczego jest system automatycznego odszraniania parownika. By nie dopuścić do awarii warto przynajmniej raz na tydzień, podczas mycia, rozmrozić meble chłodnicze, a także dbać o ich czystość, zarówno w komorach przechowywania towarów, jak i w tacy ociekowej parownika. Jeśli meble chłodnicze są właściwie dobrane i eksploatowane, a ich moc chłodnicza jest odpowiednio ustawiona, nie ma powodów do obaw.

Czy w takim razie najczęstszym powodem awarii systemu chłodniczego są zaniedbania osób obsługujących meble i komory chłodnicze oraz brak okresowych przeglądów?

Niestety tak, choć nie tylko. Powodem usterek jest też zbyt mała wydajność chłodnicza zastosowanych urządzeń. W przypadku mebli z wbudowanym agregatem niekorzystne są słabo wentylowane i nasłonecznione pomieszczenia.

Pamiętajmy, że do każdego sprzętu chłodniczego dołączona jest instrukcja obsługi, zawierająca zasady poprawnego użytkowania określone przez danego producenta. Dodatkowo korzystanie z takich urządzeń jest regulowane przez odpowiednie przepisy i normy prawne. W przypadku czynności dotyczących zachowania prawidłowego stanu urządzenia należy wykonywać je zgodnie z instrukcją rozmrażania, mycia i dezynfekcji danego urządzenia, dzięki temu unikniemy wszelkich awarii.

Czy serwisujecie swoje meble?

Modern-Expo oferuje zarówno serwis mebli chłodniczych, jak i pozostałych elementów asortymentu. Serwisowanie posprzedażowe stanowi część oferty firmy. Za klucz Modern-Expo przyjęło jednak funkcję prewencyjną – zapobieganie usterkom czy awariom. Z tego względu meble produkowane przez Modern-Expo są tworzone z niezwykłą precyzją.

Jakie są najnowsze trendy w projektowaniu mebli chłodniczych?

Zamiana czynnika chłodzącego w lodówkach na CO2, a także stosowanie R290. Naturalne „chłodziwo” stanowi ekologiczne, przyjazne dla środowiska rozwiązanie.

Kolejnym trendem jest ergonomia. Meble chłodnicze projektuje się w taki sposób, by można je było dodatkowo wykorzystać. Poprzez wykorzystanie ciepła, które wytwarza lodówka, można pozyskać energię utraconą, podlegającą kolejno przetworzeniu. Z tego powodu lodówki są ustawiane, np. „plecami do siebie”.

Producenci dużą uwagę skupiają również na estetykę urządzeń oraz ich design. Dążą do zmniejszenia gabarytów urządzeń, przy jednoczesnym zachowaniu ich powierzchni i objętości użytkowej. Dodatkowo popularne staje się wyposażanie urządzeń chłodniczych w system nawilżania, który zapobiega wysuszaniu przechowywanych w nich produktów.

Coraz częściej kładziony jest nacisk na energooszczędność rozwiązań oraz elektroniczne sterowanie. Jednym z najnowszych trendów jest wprowadzenie na rynek czujników rejestrujących liczbę otwarć lodówki. Dzięki nowoczesnym rozwiązaniom właściciel urządzenia jest w stanie skontrolować, ile razy w danym okresie urządzenie było otwierane.

Jaka jest średnia żywotność mebli chłodniczych w sklepach i czy jest ona coraz dłuższa ze względu na nowe technologie?

Żywotność mebli chłodniczych jest dość długa, bowiem szacuje się ją na około 8-10 lat, jednak po upływie tego czasu koszty eksploatacji znacznie wzrastają. Oczywiście istnieje wiele technik wydłużania okresu użyteczności sprzętu, z czym związane są odpowiednie metody konserwacji czy zasady właściwego użytkowania. Zadbane meble chłodnicze zachowują swój pierwotny wygląd oraz parametry techniczne przez wiele lat.

Nowe technologie przyczyniają się do produkowania bardziej precyzyjnych, wzbogaconych o innowacyjne rozwiązania mebli, a także stosowane są w celu energooszczędności. Ciągły rozwój urządzeń z pewnością wpływa na wydłużenie ich żywotności, a dodatkowo ułatwia użytkownikom ich wykorzystanie. Nowoczesne meble chłodnicze są projektowane z uwzględnieniem czynników ekologicznych, co jest niekwestionowaną zaletą nowych technologii. Dodatkowo nowoczesne meble chłodnicze wyróżniają się interesującym designem, który stanowi ważny element wyposażenia supermarketów.

Katarzyna Pierzchała 1920 Artykuły

W „Handlu” od 2004 r. Europę przemierza dla przyjemności, Polskę w poszukiwaniu sklepów wartych uwagi. Zgłębia handel od podszewki. Puzzlomaniaczka.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }