24 kwietnia Europejski Dzień Śniadania

W tym roku obchodzony jest pod hasłem "Znajdź czas na śniadanie".

Śniadanie to najważniejszy posiłek dnia, który ma ogromny wpływ na nasze samopoczucie i funkcjonowanie.

Od tego czy rano nasz organizm otrzyma odpowiednią ilość energii i składników odżywczych zależy nasza efektywność intelektualna oraz fizyczna.

Nie powinniśmy więc rezygnować ze śniadania, wręcz przeciwnie - dołożyć wszelkich starań, aby jego jakość i skład były jak najlepsze.

Przypomina nam o tym Europejski Dzień Śniadania obchodzony 24 kwietnia pod hasłem "Znajdź czas na śniadanie".

Przygotowanie smacznego i pożywnego śniadania wcale nie musi być czasochłonne. Jak twierdzi dietetyk Dorota Osóbka - wystarczy sięgnąć po zdrową kanapkę. To dobry pomysł na śniadanie, zwłaszcza dla osób zabieganych, którym rano zawsze brakuje czasu. Wybierz dobrej jakości pieczywo pełnoziarniste lub razowe, dodaj porcję kolorowych warzyw, odrobinę zdrowych tłuszczy i kilka wartościowych dodatków białkowych w postaci ulubionego sera, jaj, ryb lub chudej wędliny, najlepiej drobiowej – radzi dietetyk.

Jej zdaniem pieczywo może stanowić podstawę pysznego i zdrowego śniadania. Przy jego wyborze należy jednak zwrócić uwagę na jakość i rodzaj. Najlepsze jest pieczywo z naturalnych składników, wypiekane metodą tradycyjną, na zakwasie.

Takie pieczywo oferują m.in. Piekarnie Cukiernie Putka. Ich asortyment to ponad 70 rodzajów chleba, bułek i bułeczek. Wśród nich można znaleźć chleby razowe, mieszane, pszenne oraz w 100% żytnie, powstające jedynie na naturalnym zakwasie, z dodatkiem różnego rodzaju ziaren i zbóż. Wielbiciele bułek również znajdą coś dla siebie - wypiekane z mąki pszennej, żytniej, orkiszowej, kukurydzianej oraz graham z różnymi dodatkami.

Piekarnie Cukiernie Putka oferują także świeże kanapki: kajzerkę z szynką i serem, bułkę rustiko z jajkiem, bułkę owsianą z twarożkiem, fit grahamkę słonecznikową z kurczakiem, chleb żytni bielański na naturalnym zakwasie z kiełbasą krakowską, bułkę orkiszową z tuńczykiem.

- Z okazji obchodów Europejskiego Dnia Śniadania do oferty zostanie włączona pierwsza kanapka wegańska z pastą z czerwonej fasoli, doprawioną Tabasco, ze świeżym szpinakiem, przygotowana na chlebie pszenno-żytnim z siemieniem lnianym, o wysokiej zawartości kwasów Omega-3. Mamy nadzieję, że przypadnie do gustu naszym Klientom. Na pewno będziemy starali się poszerzać ofertę o tego typu produkty – mówi Zuzanna Putka-Twardowska.

Ponadto wraz z obchodami Europejskiego Dnia Śniadania, Piekarnie Cukiernie Putka wznawiają cykliczną akcję "Kanapka Dobra", której celem jest wsparcie w studiowaniu młodych, zdolnych ludzi z niezamożnych rodzin, znajdujących się pod opieką Funduszu Stypendialnego „Rozwiń Skrzydła” im. J. i J. Putka, działającego pod patronatem Fundacji im. Stefana Batorego. Trzydzieści groszy z każdej zakupionej kanapki przekazane będzie na rzecz Funduszu. Akcja potrwa do 31 października.

Joanna Hamdan 6516 Artykuły

Z redakcją „Handlu” związana od 1996 r. Na rynku FMCG nie umknie jej żadna nowość produktowa, kampania reklamowa ani akcja promocyjna. Pasjonatka podróży stopem.

Komentarze

Prosimy o wypowiadanie się w komentarzach w sposób uprzejmy, z poszanowaniem innych uczestników dyskusji i ich odrębnych stanowisk. Komentując akceptujesz regulamin publikowania komentarzy.

} }